Aktuális

A nő, akire a magyar-amerikai kapcsolatok rendbehozását bízták

Szemerkényi Rékáról nem sokat tudni, nem csoda, hogy a legtöbb cikk azzal foglalkozik az Obama elnökkel készített beiktatási fotója kapcsán is, hogy nahát, milyen érdekes, hogy a fia összeöltözött az amerikai elnökkel. A külsőségeknél, gyerekei számánál és családja ruházkodásánál azonban jóval lényegesebb kérdés, hogy kicsoda Magyarország új washingtoni nagykövete.

Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet után a napokban egy újabb, még fontosabb és tekintélyesebb pozícióra jelölt női diplomatát iktattak be a héten az Egyesült Államokban – Szemerkényi Rékát.

A titokzatos szakember

Az egri születésű, 49 éves Szemerkényit Orbán Viktor régi bizalmasának tartják. Életrajza szerint a hidegháborús Európa energiapolitikájából doktorált. A tapasztalt, 2010 óta a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadójaként alkalmazott szakember kinevezése a két ország amúgy nem épp felhőtlen viszonyában, ebben a sokak szerint újra hidegháborús időket élő világban kulcsfontosságú lehet.

Szemerkényi a budapesti bölcsészkar után Franciaországban tanult, majd egy neves amerikai egyetemen is diplomát szerzett nemzetközi kapcsolatok szakon. Alig 25 évesen, már az Antall-kormány idején főmunkatársként dolgozott a Honvédelmi Minisztériumban.

Sokszor bizonyított már

Az első Orbán-kormány idején többféle megbízatást is kapott, a legfontosabb talán az, hogy két évig volt államtitkár a kormányfő legszűkebb környezetében, a Miniszterelnöki Kabinetben.

A 2002-es kormányváltást követően magyar és külföldi egyetemeken vállalt oktatói állást, de dolgozott különböző kutatóintézeteknek és a washingtoni székhelyű Világbanknak is. 2001-ben Jacques Chirac elnöktől átvehette a Francia Nemzeti Érdemrend Parancsnoki fokozatát. 2009-ben a Fidesz európai parlamenti képviselőjelöltje volt, de nem kapott befutó helyet a listán.

A nő, akire a magyar-amerikai kapcsolatok rendbehozását bízták

“Mintha Orbánt küldenék Washingtonba”

Az imponáló életrajznál azonban napjaink belpolitikáját ismerve nagyobb súllyal eshetett számításba, hogy Németh Zsolt visszautasította a neki felkínált pozíciót, így eshetett a választás Szemerkényire.

A kormányfő és Szemerkényi Réka munkakapcsolatát ismerő forrás az Indexnek egyenesen úgy fogalmazott, hogy “olyan, mintha Orbánt küldenék Washingtonba”.

A nagyívű karrierhez és a nagy családhoz egy feleségéhez meglepően hasonló életutat bejáró férj is áll Szemerkényi mellett: Ferencz I. Szabolcs Erdélyben született, évtizedekig élt Németországban, majd az első Orbán-kormányban dolgozott különböző pozíciókban, elsősorban kommunikációs területen. Később a Mol kommunikációs igazgatója lett, majd vállalat romániai ügyvezető igazgatója. 2011-től pedig a 40 országban tevékeny Mol-csoport nemzetközi és kormányzati kapcsolatait irányítja.

Nem lesz könnyű dolga

Szemerkényi Réka alkalmasságát senki sem kérdőjelezi meg, de annyi bizonyos, hogy nem lesz könnyű dolga. A két ország botrányossá vált ütésváltásait (mint a kitiltási ügyek vagy az amerikai külügyi államtitkár, Victoria Nuland  erőteljes, Orbán Viktort kritizáló megnyilatkozása) követően a diplomáciai kapcsolatokat rendbe hozni, nem kétséges, embert próbáló feladat lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top