Aktuális

Buda-Cash-botrány: több ezer ember futhat a pénze után

Amióta kedd reggelre kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank többéves csalássorozatot sejt az egyik legnagyobb hazai brókerház, a Buda-Cash működése mögött, a botrány csak egyre dagad. Mivel több bank is érintett, sokan futnak a pénzük után.

És összeomlik a kártyavár

“Több mint tíz éve dolgozom a cégnél, igaz, nem olyan pozícióban, hogy bármit is tudtam volna. Semmit, de szó szerint semmit nem tudunk, én csak azért imádkozom, hogy még ebben a hónapban megkapjam a fizetésemet” – írta nekünk egy, a cégnél dolgozó munkatárs. Hogy mi történt az egyik legnagyobb brókerházzal? Megpróbáljuk összefoglalni a több szálon futó történetet.

A Magyar Nemzeti Bank kedden reggel közölte, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki. Nemcsak a Buda-Cash, hanem a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoportnál, illetve a hozzá tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el. A DRB Bankcsoport a BRB BUDA Regionális Bankból, a DRB Dél-dunántúli Regionális Bankból, a Dél-dunántúli Takarék Bankból és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankból áll. Jelenleg mindegyik bank élén egy-egy felügyeleti biztos áll. 

Az MNB közleménye szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert “súlyos visszaélésekre utaló információk derültek ki”. Biztonsági okokból zárolták az ügyfelek számláját is. Ráadásul mivel bűncselekmény gyanúja is felmerült, az MNB a rendőrségen is feljelentést tett. Sőt úgy tűnik, az MNB akár 15 évre is visszanyúló csalássorozatot szimatol a cég körül.

Mindenki a pénzét akarja

Elsőként az Index írta meg hétfő este: a kora esti órákban rendőrök érkeztek nagyobb számban a cég budapesti, Ménesi úti központjához. Az már a Buda-Cash-botrány első napján kiderült, hogy a Baranya megyei Siklós önkormányzatának 172 millió, a helyi mikrotérségnek pedig 20 millió forintja ragadt bent a brókercég alapító tulajdonosa, Pintér Zoltán érdekeltségébe tartozó DRB Dél-dunántúli Regionális Bankban.

A hvg.hu szerint a Buda-Cash Brókerház vezetői már hétfőn fülest kaphattak az MNB és a rendőrség várható intézkedéseiről. Azt írják, durván 14-18 órával az előtt, hogy a rendőrség hétfőn este megszállta volna a Buda-Cash Brókerház Ménesi úti központi épületét, valakik valamit pakoltak ott, legalábbis a lap forrása szerint. “Hétfő hajnali 2 óra tájban hat sötét színű autót láttam a Buda-Cash Brókerház Ménesi úti parkolójában” – mesélte egy, a brókercég székházával szemben lakó nő a portálnak, aki pont rálát az épületekre, és szokatlannak tartotta az esetet, korábbról sem emlékszik hasonlóra az épületnél.

A legnagyobb kérdés, hogy mire számíthatnak a betétesek, ha a jegybank a brókercégnek és a banknak is véglegesen visszavonja az engedélyét? Mi lesz az ő pénzükkel? Az Indexnek a Befektető-védelmi Alapnál (Beva) elmondták, a Buda-Cash által szolgáltatott utolsó, 2014. decemberi adat szerint 13 ezer befektetőnek volt számlája a szolgáltatónál. Közülük az számít károsultnak, akinek a Buda-Cashnél vezetett számláján kevesebb pénz vagy értékpapír van, mint amennyinek lennie kellene. Ők 20 ezer eurónak megfelelő forintnyi összegig számíthatnak kártalanításra, amelynek mértéke egymillió forintig száz százalék, az efölötti ötmilliós részre kilencven százalék.

A kártalanítási eljárás viszont csak akkor kezdődik meg, ha a Buda-Cash felszámolás alá kerül. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a kártalanítást mennyi idő alatt tudják majd lebonyolítani, mivel ez még sok, ma nem ismert részlettől is függ. És úgy tűnik, az érintettek köre csak egyre bővül: már Miskolcon is rengeteg a tanácstalan ember. A Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókjában is szeretnének a pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez hozzájutni. A pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik.

A hitelintézet Észak-Magyarország több településén, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal. Az atv.hu beszámolója szerint a miskolci fiók előtt sorban álló mintegy félszáz ember csütörtökön azzal szembesült, hogy hatvanezer forintot vehetnek fel számlájukról délelőtt 10 órától. Ezt a korlátozást többen is nehezményezték, miként azt is, hogy bankkártyájukkal vásárolni sem tudnak, miként pénzt sem tudnak felvenni, az ATM ugyanis nem működött a fióknál.

A Borsod Online (Boon) arról ír, hogy a Buda-Cash körüli botrány több Tokaj környéki települést, intézményt is közvetlenül érint. Az ÉRB-nél vezeti a számláját egyebek mellett Tiszaladány és Bodrogkeresztúr önkormányzata, de ugyancsak az ÉRB kezeli a tokaji Dombi Sámuel kistérségi egészségközpont és a Tokaji Kistérségi Tanács pénzét is. És nem jut hozzá a pénzéhez a hátrányos helyzetű családokat segítő berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány sem. Erről R. Ritók Nóra, az alapítvány vezetője számolt be a blogján.

Felháborodott tömeg

A DRB bankcsoportnak körülbelül 120 ezer ügyfele lehet: ők az MNB rendelete értelmében jelenleg legfeljebb egymillió forintot vehetnek ki bankból. A hírre, hogy az MNB 60 ezer forintra csökkentette a Buda-Cash kötődésű bankcsoport, a DRB–ÉRB–BRB bankokból három hónap alatt kivehető összeget, tömegek kezdtek összegyűlni a bankok több vidéki fiókja előtt.

Több beszámoló szerint Miskolcon, Egerben, Siklóson és Harkányban is dühös emberek várják, hogy a pénzükhöz jussanak. Legalább harmincan állnak sorba az egri ÉRB fiókja előtt – írja a heol.hu. Köztük egy lottónyertes is, aki azt mondta, könnyen jött, könnyen ment. Húszmilliója bánja a kalandot, ez volt az összes megtakarítása, amellett kétkezi vállalkozó, s most nagy bajba került a bank miatt.

Úgy tűnik, egyelőre nincs más megoldás, csak a kivárás. A siklósi polgármester például a fővárosba utazott, egy petíciót akar átadni Orbán Viktornak. Ő egy olyan megoldást is el tudna képzelni, melyben az Országgyűlés az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási keretéből soron kívül felszabadítanának a pórul járt települések számára egy kis pénzt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top