Aktuális

Megható szerelmes levelek szexuális erőszak áldozatainak

Pontosabban szerető levelek, merthogy tele szeretettel íródnak egy internetes oldalon erőt adó, támogató levelek, amelyeket ismerősök és ismeretlenek, sőt maguk az áldozatok küldenek saját maguknak. Hogy akik meggyűlölték életüket azért, amit tettek velük, újra megszerethessék magukat.

Tani Ikedának és Suey Parknak jutott eszébe elindítani a #survivorloveletter oldalt, hogy családon belüli erőszak és nemi zaklatás áldozatait támogassák. Az internetet elárasztották a Twitter-üzenetek, mint ez:

Nem neked kell szégyellned magad, csakis annak, aki bántott. Tudod, mi jár neked? Szeretet. Együttérzés. Humor. Kitartás. Erő.

És szerencsére nemcsak nők, hanem férfiak is írtak az oldalra, merthogy az erőszak nem válogat férfiak és nők között.

Ahogyan az Egyesült Államokban, úgy Magyarországon is ellentmondásos a hozzáállás a szexuális erőszak áldozataihoz. Arról nem is beszélve, hogy van, aki veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy nagy nyilvánosság előtt nevessen más tragédiáján. Azt már korábbi esetek megmutatták, hogy a hatóságnak – és sokszor a közvéleménynek – az a zsigeri reakciója, hogy az erőszak nem történt meg, vagy nem lehetett véletlen. Így nem csoda, hogy az eseteknek mindössze 0,6 százalékára derül fény. Az erőszakért az áldozatot hibáztatják, és felmentik az elkövetőt, mondván, hogy nem volt véletlen.

Már az erőt ad, hogy nem áldozatoknak, hanem túlélőknek nevezi azokat, akikkel ez a szörnyűség megtörtént. A Twitteren kívül Tumblr blogot is indítottak, ahol az áldozatoknak címzett leveleket teszik nyilvánossá. Van, aki ismeretlenül ír, van, aki rokonának – és van, aki saját magának.

“Kedves Sarah,

nem te kérted, hogy ez történjen veled, de ne felejtsd el, hogy nem az vagy, amit elvettek tőled. A túlélés és gyógyulás emlékműve vagy, amit a helyére emeltél. Szeretlek, és mindig szeretni fogom minden gyógyuló részedet.

Királynő vagy.

Istennő vagy.

Túlélő vagy.

Boldog Valentin-napot!

Minden szeretetemmel és mindenemmel,

Sarah”

Szerelmes levelek a szexuális erőszak áldozatainak

Egy apa megható írt levelet saját lányának

“Ez az én #survivorloveletterem a lányomnak, akinek testét-lelkét brutálisan megsebezték.

Te vagy a hősöm. Csak sötétséget és félelmet látva mindennap megtaláltad a módját, hogy élhess. Amikor az arcomon szomorúság ült és a szememben a fájdalom könnyei, azt mondtad nekem, hogy arról álmodsz, harcolni fogsz. És míg én rémülten visszavonultam, és képtelen voltam arra, hogy szembenézzek az emlékek fájdalmával, te toporzékoltál, és ordítottál, hogy ami történt, igazságtalanság és képmutatás.

Ahogyan azon a júliusi napon, nem tudlak megvédeni.

De mindig melletted leszek, mert te vagy a hősöm.

Szeretettel,

Apu”

Szerelmes levelek a szexuális erőszak áldozatainak

Egy feleség elhunyt férjének írt halála után szerelmes levelet

Drága Matt,

Nem a te hibád volt. Ártatlan gyerek voltál. Azt érdemelted volna, hogy szeressenek, megvédjenek, kincsként óvjanak, és ölbe vegyenek, amikor félsz, és meghallgassanak, amikor elmondtad, hogy bántalmaztak. Csodálatos férj voltál, szerettelek, és mindig szeretni foglak. Briliáns elme voltál, sziporkázón szellemes és a leggyengédebb szívű ember, akit valaha szerethettem. A világ szürkébb nélküled. Remélem, hogy a fájdalmadat elnyelte a világegyetem mélysége, és most már újra teljes lehetsz.

Szeretettel,

Bean

Szerelmes levelek a szexuális erőszak áldozatainak

Ismeretlenek is írnak az ismeretlen túlélőknek

“A szeretet, amit magad iránt érzel, az egyetlen szeretet, amit soha nem vehetnek el tőled. A szíved az izom, ami éltet. Ezért vagy még mindig itt! Mások megpróbálhatják összetörni, de a szíved csak a tiéd. Emlékezz, hogy te felelsz érte, és addig erősítsd, míg olyan sok szeretet áramlik belőle, hogy az emberek megtudják: a te szíveddel nem lehet b*****ni. A szeretet felszabadít.”

Szerelmes levelek a szexuális erőszak áldozatainak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top