Aktuális

Vasárnapi zárva tartás: fogy az idő, nő a káosz

Már csak három hét és jön a vasárnapi zárva tartás, a hozzá kapcsolódó szabályok azonban még mindig sok kérdést vetnek fel. A héten a kormány úgy döntött, marad a szigor, nem bővítik a kivételek körét. Most úgy néz ki, hogy a piacokon és a belvárosi üzleteken kívül csak azok a boltok lehetnek nyitva, ahol a tulaj vagy segítő családtagja dolgozik. Az viszont nem nem világos, ki minősül utóbbinak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán azt mondta, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy adott települések vagy településrészek vonatkozásában kivételeket állapítson meg. A kormány azonban jelenleg nem lát olyan okot, amely a törvényben foglalt kivételi okok bővítését kormányrendeleti szinten indokolná.

Ezért a kabinet egyelőre olyan rendeletet alkot, amely az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére.

Ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag a törvény eredeti verziója az irányadó, vagyis a vasárnapi zárva tartás alól mentesülnek

  • a piacokon lévő kereskedők,
  • a pályaudvarokon,
  • reptereken,
  • szállodákban és fürdőkben,
  • a kórházakban működő boltok
  • a benzinkutak,
  • a világörökség-védelmi területeken működő üzletek,
  • és vasárnap délelőtt nyitva lehetnek még a pékek és az újságosok, valamint a virágárusok is.

A Világgazdaság cikke szerint így is születhetnek azonban érdekes helyzetek. Például mivel a világörökségről szóló törvény az UNESCO-feljegyzésbe felvett területek “védőövezetét” is az örökség részének tekinti. Ennek értelmében a magyar hatóságok a teljes ötödik kerületet, valamint a hetedik kerületi zsidónegyedet is védett övezetté tették. Ez azt jelenti, hogy például az Astoriánál lévő Aldi nyitva lehet majd vasárnaponként, a tőle 20 méterre lévő Tesco Express viszont már nem. Nem élvez védettséget a nagy plázák – így a Westend vagy a Mammut –  környéke sem, ellenben a Skála áruházban lévő Spar még a védett övezeten belül van.

Az éjjel-nappalik esetében is vannak kérdőjelek

Az éjjel-nappali boltot üzemeltetők sem nyugodhatnak még meg. Pár nappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a rájuk vonatkozó zárvatartási szigort rendeletben enyhítené a kormány annyival, hogy nemcsak a tulajdonos és családtagjai, hanem még négy alkalmazott is dolgozhatna az üzletükben. Mivel azonban kiderült, hogy még sincs lehetőség a feltételek lazítására, rájuk és családtagjaikra marad a munka. A törvényből viszont csak az derül ki pontosan, hogy ki minősül tulajdonosnak, a segítő családtag fogalma viszont nem tisztázott. Ezt a jogszabályi kategóriát ugyanis 2012-ben megszüntette a Fidesz.

Vagyis erősen valószínűsíthető, hogy a március 15-ei életbe lépésig még sok vitát fog szülni a vasárnapi zárva tartás ügye.

Itt a Tesco válasza a problémára

Friss hír, hogy leépítés helyett megerősített létszámmal válaszol a Tesco a vasárnapi zárva tartásra. A Magyar Hírlap birtokába került egy belső levelezés, mely szerint már toborozzák a diákokat, és meghirdették a részmunkaidős állásokat, hogy a megnövekedett létszámigényt márciustól ki tudják elégíteni. A dokumentum szerint a részmunkaidős álláshelyeket azért hirdették meg, mert a vasárnapi bezárás miatt pénteken és szombaton jelentősen megnő a forgalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top