Aktuális

Koszovó hét éve: az eufóriától a kivándorlási hullámig

Keserédes Európa legfiatalabb államának, a független Koszovónak az idei születésnapja: a hét évvel ezelőtti eufóriának ma már nyoma sincs, főleg a fiatalabb lakosság tömegével hagyja el az országot a jobb élet reményében.

2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Európa legfiatalabb állama, Koszovó. Annak a hihetetlen lelkesedésnek, optimizmusnak és eufóriának azonban, amely hét évvel ezelőtt egész Koszovót jellemezte, ma már nyoma sincs. Hét évvel ezelőtt ünneplők tömegei tartották magasba a piros alapon fekete sasos albán zászlót, illetve a független Koszovó saját, kék alapon arany mintás lobogóját.

Koszovó hét éve: az eufóriától a kivándorlási hullámig
A függetlenség kikiáltását ünneplő tömeg 2008-ban…
A függetlenség kikiáltását ünneplő tömeg 2008-ban…

A háború megtépázta ország nemzetközi felügyelet alá került, hét éve pedig nemzetközi támogatással elszakadt Szerbiától, bár ezt Belgrád – és mellette még közel 100 állam – a mai napig nem ismeri el. A korábban, még a jugoszláv időkben vagy a háború elől külföldre menekülők közül sokan visszatértek, hogy részt vegyenek az új állam építésében, illetve visszataláljanak hazájukba.

A kezdeti lelkesedés és eredmények (például Pristinában hatalmas építkezések kezdődtek) után azonban jöttek a szürke hétköznapok és a gazdasági problémák. Jelenleg 35 (más adatok szerint 60) százalék körüli a munkanélküliség, amely főleg a fiatalokat sújtja (közülük minden másodiknak nincs munkája). Főleg vidéken hatalmas a szegénység, egyes területeken gyakoriak az áramkimaradások, rendszertelen a szemétszállítás és a tömegközlekedés, közben mindent átsző a korrupció…. A teljes cikket a MyBalkan blogon találod!

… és elkeseredett illegális határátlépők a szerb-magyar határnál 2015-ben (Fotó: ibtimes.co.uk)
… és elkeseredett illegális határátlépők a szerb-magyar határnál 2015-ben (Fotó: ibtimes.co.uk)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top