Aktuális

TASZ: beszivárognak a szcientológusok az iskolákba

Drogprevenciónak álcázva állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében a szcientológusok – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szcientológusok szerint ez csupán vádaskodás.

A TASZ közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Inézményfenntartó Központhoz (Klik), hogy arról tájékozódjon, van-e nyoma a szcientológiai egyházhoz közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek. Azt írták: a válaszból az derült ki, hogy több dokumentálható esetben a szcientológusok állami támogatással folytathattak tevékenységet iskolások körében, vagy más módon működtek együtt a tankerületekkel.

Jelentésük szerint a szcientológiai egyház tagjai több olyan szervezetet hoztak létre, amely “áltudományos módszerekkel drogterápiának vagy drogprevenciónak álcázott marketingtevékenységet” végez az egyház befolyásának növeléséért.

A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület közölte: “értetlenül állnak a vádaskodások előtt”, és jogi képviselőjükkel felveszik a kapcsolatot. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelentésben szereplő civil szervezetek az egyháztól független szervezetként működnek, nagyobbrészt azok a szcientológusok és más vallás követői működtetik, “akik felvállalták a felelősséget, hogy a társadalom jobbításán dolgozzanak, és egy drogmentes élet üzenetét közvetítsék”. Ezt a tevékenységet a Nemzetközi Szcientológia Egyház és magyarországi szervezetei “felvilágosító anyagokkal” támogatják, amelyek a drogokról és káros hatásaikról szólnak – írták, hangsúlyozva, hogy a drogokról szóló füzetek nem utalnak vallásos tanításokra.

Hozzátették: “a cikkben szereplő szervezetek nevében nem tudunk nyilatkozni, hogy hol és milyen tevékenységeket végeznek, illetve kivel tartanak kapcsolatot”.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a TASZ közleményére úgy reagált: a tankerületeket naprakész információkkal látja el a szcientológiai egyház és társszervezeteinek működéséről és módszereiről. Az MTI kérdésére kifejtették: a tankerületek és az intézmények a vonatkozó jogszabályi előírásokat követve előzetesen szűrik az iskolákban megszervezendő prevenciós eseményeket és az előadásokat tartó szervezeteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top