Aktuális

Így jár, aki homofób népszavazást tart

A szombati szlovákiai népszavazás tömény érdektelenségbe fulladt. A választásra jogosultaknak még egynegyede sem kívánt véleményt nyilvánítani arról, hogy a családot meg kell-e védeni az azonos nemű pároktól.

Vajon mi az, ami 6 millió euróba (körülbelül 1 milliárd 786 millió forintba) kerül, és az embereket a legkevésbé sem izgatja fel? Nem egy kisebb csapat Bentley, hanem egy népszavazás. Ennyi pénzt dobtak zsupsz, ki az ablakon a szlovákok, hogy feltegyenek az embereknek három olyan kérdést, ami közül kettőt már amúgy is rögzít az alkotmány:

  • Egyetért azzal, hogy egy nő és egy férfi kötelékén kívül semmilyen más együttélési formát ne lehessen házasságnak nevezni?
  • Egyetért azzal, hogy azonos nemű párok vagy csoportok számára ne váljon lehetővé gyermekek örökbefogadása, illetve ezt követő nevelése?
  • Egyetért azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a diákokat a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló órák látogatására, amennyiben a szüleik nem értenek egyet a tananyag tartalmával?

A népszavazás érvénytelen lett, mivel a 4,4 millió szavazásra jogosultnak mindössze 21,4 százaléka járult az urnákhoz. Ők viszont eléggé elszántak ahhoz, hogy megvédjék a családot bárkitől, aki nem hisz a hetero apa-anya-gyerek szentháromságában. Utóbbi fellelkesítette a KDNP-t, amely üdvözli az igenek győzelmét (ezek szerint a győzelem is relatív fogalom), mert a “szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról”.

Akkor már csak mi szeretnénk három kérdést feltenni a KDNP-nek.

  • Egyetért azzal, hogy a szavazást negligáló 3 456 000 ember is szlovák népbe tartozónak vallja magát? 
  • Egyetért azzal, hogy a keresztény hit alapja a szeretet? (Kérném megmutatni a Biblia idevonatkozó passzusát, mely szerint az azonos neműek előtt zárva van Isten országának kapuja. Illetve értelmezzék már nekem legyenek szívesek a “Szeresd felebarátodat, mint magadat” isteni parancsát.)
  • Egyetért azzal, hogy nem a KDNP hatásköre eldönteni, hogy mi normális, és mi nem?

Amúgy még a népszavazás előtt megkaptuk azt a levelet, amelyben felvidéki magyar civil szervezetek buzdítottak úgymond a család védelmére, és már akkor sem értettem, kitől kell megvédeni a családot. Azt kell megvédeni, aki vagy ami gyenge. Akik szeretnek és erősek – hitben, bizalomban, önértékelésben –, azokat nem kell senkitől megvédeni.

Ha már ennyire szívükön viselik a gyerekek sorsát az igen mellett kampányoló szervezetek, remélem, hogy legalább ilyen vehemenciával vetik bele magukat a küzdelembe, hogy megszüntessék a társadalmi egyenlőtlenségeket, gyermekéhezést és szegénységet, amelyek Szlovákiában sem ismeretlenek. Vagy ha mégsem, legalább ne öljenek annyi időt és pénzt abba, hogy arról próbálják meggyőzni a józan szlovákokat, hogy vannak, akik dönthetnek arról, kinek juthat boldogság, kinek nem. És higgyék el, nem tesznek a gyerekeiknek jót azzal, hogy intoleranciára, kirekesztésre, önhitt ítélkezésre tanítják őket.

Abból a 6 millió euróból pedig rengeteg sok mindenre futotta volna, köztük olyan tanulmányokra, amelyekből kiderül, hogy az azonos nemű párok nem ártanak senkinek azzal, ha összeházasodnak vagy gyermeket vállalnak. Ahogyan a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló felvilágosítás sincs a egészségkárosító kockázatok között.

A buzgó gyűlölködőket nem az azonos nemű pároktól kell megvédeni, hanem önmaguktól vagy az influenzától. Arra meg szedjenek C-vitamint. Az amúgy az agyműködést is serkenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top