Aktuális

A drog lényege, hogy jobbá tegye az emberek életét?

A drog lenne a megoldás a modern kor kihívásaira, a nonstop munkára, tanulásra, a stresszre? A kati nevű, egykor hihetetlenül népszerű dizájnerdrog felfedezője szerint igen, Zacher doktor szerint pedig nem.

Érdekes interjú jelent meg a Drogriporter oldalán, amit a 444 is alaposan szemlézett. A riporter a kati, hivatalos nevén a mefedron feltalálójával, dr. Zeevel beszélgetett, aki meglehetősen sok hajmeresztő kijelentést tett. Megkértük dr. Zacher Gábor toxikológust, hogy mondja el a véleményét a legdurvábbakról. 

Dr. Zee a Drogriporterrel beszélget
Dr. Zee a Drogriporterrel beszélget

Az igazán jó szereknek, az igazán jó dolgoknak mindenki számára elérhetőnek kell lenniük. Jónak, olcsónak és tisztának kell lenniük.

Ha egy drog legális, az nem jelenti azt, hogy állandóan és mértéktelenül használni kell. Akkor használd, amikor hasznodra válik. Pont az a drog lényege, hogy jobbá tegye az emberek életét.

“Ezekben nagyon sok a butaság. Mert gondoljunk csak bele, hány halálos áldozatot is követelt a kati? És máris sántít az egész történet. Persze nem lehet kijelenteni, hogy a drog rossz, már abból a szempontból, hogy mit érez közben az ember. Kérdés, hogy el akarunk-e indulni azon az úton, ami kilencedik alkalommal könnyen zsákutcát jelenthet. Mert nyilván nem azért megyek buliba, hogy kapjak egy agyvérzést. De hogyan is lehetne biztonságos az a szer, amit néhány nap alatt piacra dobnak, ahhoz képest, hogy egy gyógyszer kikísérletezése minimum 5-6 év? Egyvalami mozgatja ezt az egészet, a pénz. A mefedron rengeteg ember számára jelent hatalmas összegeket. Valójában emberkísérletek zajlanak.”

Zéró tolerancia

A főorvos azt mondja, ő maximálisan ellenzi a drogok legalizálását, akár természetes, akár szintetikus drogokról van szó. “Ne nyissuk ki az ajtót! Különben hol húzzuk meg a határt? Természetes drog a fű is, a kokain is, a heroin is. Ezek ráadásul mindenkire máshogy hatnak. Tévhit az is, hogy a fű ne okozna függőséget, a »spanglipszichózis« egy létező probléma.” A sima fűnél ráadásul sokkal kártékonyabb hatású a gyakran biofű néven árult, a neve alapján ártalmatlannak tűnő szintetikus fű, ami a dizájnerdrogokkal egy időben jelent meg nálunk is.

Nekünk nem a drog a legnagyobb problémánk

A szakember szerint az egyéb függőségek itthon sokkal nagyobb problémát jelentenek. “A drogfüggők száma 20 ezer, a gyógyszerfüggők száma 80 ezer, az alkoholfüggőké pedig 800 ezer (ezen felül 2,5 millió »nagyivó« él az országban) és vannak az online-offline függők, a munkamániásak, és még hosszasan sorolhatnánk. Csak ezekről nem beszélünk, mert nem vagyunk őszinték magunkhoz, és mert kevesebb az adatunk is róluk.”

Az ember egy csomó természetellenes problémával, helyzettel találkozik, amiket természetellenesen old meg. Van, amit számítógéppel, van, amit repülővel, van, amit vécépapírral, és van, amit tudatmódosító szerrel. A 36 órás műszakot, az elképzelhetetlenül sok tanulást, a sok stresszt sokan drogok használatával kezelik.

Erről Zacher doktor azt mondja, ő sosem fogyasztott drogot, mégis jól bírja a 36 órás műszakot, és a stresszoldás is “jól megy”. “Nem igaz, hogy a drog nélkül nincs élet. Egyszer majd eljutunk oda, hogy annyira jól ismerjük a központi idegrendszert és ezeket a drogokat is, hogy nagyobb bizonyossággal ki tudjuk majd jelenteni, hogy melyek a biztonságos és melyek a kevésbé biztonságos szerek. De ez nem holnap lesz.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top