Aktuális

Barátnőjével szaunázott, miközben a tömeg a berlini falat bontotta – Angela Merkel, a csendes német

Hogyan lett egy jelentéktelennek tűnő, alacsony, halk, az első férje vezetéknevét viselő keletnémet nő a jelenkori Európa egyik legsikeresebb politikusa, az Európai Unió legerősebb embere, a világpolitikai játszmák egyik kulcsszereplője? És vajon miért látogat ma Magyarországra?

Régóta foglalkoztat minket a kérdés, kicsoda és honnan jött Európa legsikeresebb politikusa, aki történetesen egy nő. Bár Angela Merkel nem valószínű, hogy feminista ikonnak tartaná magát, de ahogy Margaret Thatcher, vagy épp Neelie Kroes, ő is nyilvánvalóan tisztában van azzal, hogy női példaképpé vált.

A világ legbefolyásosabb nője

A Süddeutche Zeitung külpolitikai rovatvezetője, Stefan Kornelius 25 éve ismeri a német kormányfőt, még abból az időből, amikor az a keletnémet Demokratikus Ébredés szóvivőjeként belépett a politikába. Merkel külpolitikával foglalkozó tanácsadói segítségével nemrég összerakott egy életrajzot, amit gyorsan el is olvastunk. 

Azt reméltük, a kötetből talán kiderül, milyen ember Angela Merkel. Nagy csalódás volt, hogy az igazán életszagú sztorik azonban hiányoznak a könyvből. Csak szikár, precízen megírt és megalapozott állításokat sorakoztat Kornelius, amelyeket épp a legutóbbi választási kampány előtt mondtak tollba a kancellár tanácsadói. Nincsen semmilyen küldetéstudattal megspékelt hőstörténet, dráma. De ez nem nagy meglepetés. Mint írják, a szürkének tűnő politikus csak a legszűkebb baráti körének tartogatja személyisége érdekesebb oldalát.

Barátnőjével szaunázott, miközben a tömeg a berlini falat bontotta – Angela Merkel, a csendes német

Kivárja a pillanatot, semmit nem siet el

Aki ilyesmikre kíváncsi, az jobban jár, ha a New Yorker nemrég megjelent cikkét olvassa el inkább. Szenzációk itt sem derülnek ki Merkelről, a “csendes németről”, de a személyiségéről sokat elárul az, hogy miközben a berlini utcákon tömegek vonultak, hogy lebontsák a két Németország közé emelt falat, ő egy barátnőjével üldögélt egy szaunában, és utána épp csak “kicsit elsétáltak arrafelé”, hogy megnézzék, mi a helyzet. Szóval nem az a forradalmártípus. Inkább megfontolt és a háttérben marad, ameddig kiforrják magukat a dolgok.

Kerüli a nyílt konfrontációt, akkor sem tiltakozik, ha megalázzák. Kivárja a megfelelő pillanatot, amikor végzetes csapást mérhet az ellenfelére. Így járt mentora, nagy elődje, a szintén háromszor kancellárrá választott Helmut Kohl, akit Merkel a CDU főtitkáraként – kis túlzással – egy jól időzített interjúval távolított el a közéletből.

Állítólag Putyin is keserűen megbánta, hogy aljas tréfaként beküldette a kutyáját a Merkellel való tárgyalás kellős közepén, és a teljes világsajtó előtt hozta nagyon kellemetlen helyzetbe a kancellárt. Ő azonban nem esett pánikba, még csak szóba sem hozta a dolgot. Később viszont egy hétig nem vette fel a telefont, mikor pedig Putyinnak nagy szüksége lett volna arra, hogy beszéljenek.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin (Fotó: DMITRY ASTAKHOV/Getty Images)
Angela Merkel és Vlagyimir Putyin – fotó: DMITRY ASTAKHOV / Getty Images

Mit gondolhat Magyarországról?

Merkel Magyarországi látogatása előtt persze nyilván nem az a legégetőbb kérdés, hogyan telt a kancellár ifjúsága, vagy hogy a legközelebbi bizalmasa miért egy ránézésre még nála is szerencsétlenebbnek tűnő nő, hanem az, hogy mit gondolhat arról, ami Magyarországon történik.

Az életrajzokból a következőkre lehet következtetni:

  • A szabadságot mindennél többre tartja

Merkel egyáltalán nem egy vizionárius politikus, és legnagyobb sajnálatára nem is különösebben jó szónok. Ritkán beszél magasztos eszmékről, azonban afelől minden őt ismerő ember bizonyos, hogy a szabadság számára a legfontosabb, a legalapvetőbb demokratikus érték.

Van, aki ezt az apai ági felmenőinek lengyel származásának tudja be, de az NDK-ban töltött gyermek- és fiatalkor ennél jóval meghatározóbb élettapasztalat lehet. Bár az is igaz, hogy az evangélikus parókia az államszocializmus nyomasztó világától elkülönült helynek számított, de Merkel (akkor nevén még Angela Kasner) kitűnő tanulóként nem véletlenül választotta egy akadémai fizikai kutatóintézet viszonylag szabad légkörét, ahol lehetősége volt nyugati kutatók munkáit is elérni.

  • Szereti a focit

Ez az első közös pont Orbán Viktor és közte, sokkal több nincs is.

Angela Merkel a világbajnok német válogatottal ünnepel (Fotó: Lars Baron/Getty Images)
Angela Merkel a világbajnok német válogatottal ünnepel – fotó: Lars Baron / Getty Images
  • Az atomenergiát viszont ki nem állhatja

Állítólag a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset másnapján bekéretett minden elérhető adatot, és nem politikusként, hanem fizikusként jutott arra, hogy az atomerőművek egyszerűen nem biztonságosak, és minél hamarabb csakis a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodnia Németországnak.

  • Rajong a komolyzenéért és remek a humora

Diszkrét, lojális, puritán és nagyon művelt figurákkal, akik hozzá hasonlóan szeretik a komolyzenét – Merkel és a férje is Wagner-rajongó –, állítólag nagy társasági életet él. A tartózkodó és mosolytalannak tűnő nő többek szerint remek beszélgetőpartner, és remek humora is van. Kedvenc időtöltése az ezekre a társasági eseményekre való készülődés, azonban akárkik is a baráti körének tagjai, sosem beszélnének arról, hogy ki volt a vendéglátójuk a teljesen átlagos kinézetű, szerény fehér családi házban, ahol Merkel a férjével, a szintén kvantumfizikával foglalkozó Joachim Sauerrel lakik.

  • Ki nem állhatja a macsókat

Az öntetszelgő, nagyhangú és agresszív tárgyalópartnerek nem épp a kedvencei. Sőt, állítólag a fizikai rosszullét kerülgeti, ha ilyen emberekbe botlik. A helyzetet ilyenkor úgy kezeli, hogy elhallgat, és hagyja, hadd szárnyaljanak, mutassák meg, mit tudnak. Annyi a könyvből is kiderül, hogy Putyin mellett a volt olasz kormányfő Berlusconi és a francia elnök, Nicolas Sarkozy stílusa sem volt épp szimpatikus neki.

Fotó: Joerg Koch/Getty Images)
Fotó: Joerg Koch / Getty Images
  • Gyakorlatias, elfogulatlan, de ragaszkodik az euroatlanti integráció elsőségéhez

Tiszteli Oroszországot, az orosz kultúrát, és gyerekkora óta jól beszéli a nyelvet is, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy az orosz politikusokkal szemben elfogult lenne, vagy megkérdőjelezhetőnek tartaná euroatlanti integráció prioritását.

Hasonló a helyzet Amerikával is. Egyik első nyugati útja második férjével Kaliforniába vezetett, ahol hetekig csavarogtak, és azóta is, ha csak tehetik, oda utaznak. Mindketten nagy rajongói az amerikai történelemnek és a szabadság eszményének. Obamától még kitüntetést is kapott: a létező legmagasabb polgári elismerést. De mindez nem jelenti, hogy az amerikai valósággal, vagy akár az elnökkel kapcsolatban elfogult lenne.

  • Szembenéz Németország szörnyű örökségével

Gyakorlatiasság jellemzi Merkel Izraellel való kapcsolatát is. Rendkívül elkötelezett az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és a lehető legkomolyabban veszi Németország borzalmas örökségét ebben a tekintetben. Nem véletlenül találkozik majd Budapesten is a Mazsihisz vezetőségével. De ez nem befolyásolja a mindenkori izraeli vezetéssel kapcsolatos kritikák megfogalmazásában, például a telepépítések kapcsán.

Mi várható magyarországi villámlátogatásán?

Jó eséllyel semmi drámai. Lesznek diplomácia nyelvén megfogalmazott szóvirágok, általánosságok, amiknek a “mélyrétegeit majd az elemzők elmagyarázzák”. Arról, hogy mi hangzik el a tárgyalásokon, majd a tárgyalópartnerei tájékoztatnak minket, a saját érdekeiknek megfelelően. Ezen lehet háborogni, de mindez nem annyira fontos.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár (Fotó: Getty Images)
Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár – fotó: Getty Images

A lényeges az, hogy miért jön ide a kancellár. A német cégek miatt, de a transzatlanti szabad kereskedelmi egyezmény is szinte biztos, hogy szóba kerül majd a tárgyaláson. Ez utóbbi ugyanis Merkel régóta dédelgetett terve még akkor is, ha addig nem fog nyilvánosan kiállni mellette, ameddig nem biztos benne, hogy meg is valósul a projekt. Nem szeret veszíteni.

És hogy mit gondol a magyar kormányról, meg az egyre kínosabbá váló kitiltási ügyről, Paksról és Magyarország új keletű keleti vonzalmáról?

Azt senki sem tudja, de a fentiek ismeretében azért vannak tippjeink.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top