Aktuális

Fordulat: Elítéltek egy egyiptomi orvost női nemi szerv halálos kimenetelű csonkítása miatt

Börtönbüntetéssel zárult hétfőn az első olyan per Egyiptomban, amelyet a nők genitális csonkításának tiltott, de mai napig bevett gyakorlata miatt indítottak: elítéltek egy orvost, aki a beavatkozással egy 13 éves lány halálát okozta.

Az áldozat apját és az orvosát azután állították bíróság elé, hogy a 13 éves Szuheir el-Bátea 2013-ban az orvos magánklinikáján belehalt a “műtétbe”. Nagy felháborodást okozott, hogy egy észak-egyiptomi bíróság tavaly novemberben felmentette a vádlottakat, a fellebbezés nyomán született ítéletet ugyanakkor a 2008-ban betiltott gyakorlat elleni harc fontos mérföldköveként ünnepelték helyi jogvédők.

A pert sokan történelmi jelentőségű tartják. A gond csak az, hogy a két év és három hónap szabadságvesztésen túl kényszermunkával és 500 egyiptomi font (18 ezer forint) pénzbírsággal is sújtott vádlott nem volt jelen az ítélethirdetésen, tartózkodási helye pedig ismeretlen, így megúszhatja a büntetést. A lány apját három hónapra ítélték, de börtönbüntetését három évre felfüggesztették.

Az eljárás alatt az orvos tagadta, hogy genitális csonkítást hajtott volna végre; azt állította, hogy a lány egy “kinövés” eltávolítása közben vesztette életét egy allergiás reakció következtében. Hírügynökségi értesülések szerint Raszlán Fadl Haláva klinikája továbbra is üzemel, és az orvos továbbra is a közösség töretlen támogatását élvezi.

Egy 2008-as felmérésből az derül ki, hogy a 15 és 49 év közötti egyiptomi nők 91 százaléka esett át a műtéten, amely mind a muzulmán, mind pedig a keresztény lakosság körében bevett hagyománynak számít. A beavatkozás a csikló és a kisajkak részleges vagy teljes eltávolítását jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top