Aktuális

Útdíj: így változik a rendszer februártól

Egyes szakaszokért mégsem kell útdíjat fizetni, és eltörlik az eljárási díjat is. Itt az összes lényeges változás.

Nagy vihart kavart tavaly év végén a megyei matricák bevezetése. Tiltakoztak a polgármesterek, tüntettek az autósok. Nyilvánvaló volt, hogy visszavonni teljes egészében a kitalált rendszert nem fogják, de lehetett sejteni, hogy azért egyes pontjain változtatni fognak. Íme, a lista a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön tartott tájékoztatója alapján:

1. Mégsem lesz fizetős a reptéri út

Azok, akik kizárólag a reptérre mennének Pest megyei matricával, mentesülnek a vásárlás alól. Az eddig megvett matricák visszaválthatók.

2. Elég 3 matrica a Balatonra

A veszprémi szakasz tehát ingyenes lesz. A megyei matricák ugyanis a megyehatár utáni első csomópontig érvényesek. (Ugyanezért Győrbe szintén elég lesz 3 matricát vásárolni.)

3. Nincs többé 1470 forintos eljárási díj sem

Azok, akik januárban díjfizetés nélkül hajtottak díjköteles szakaszokra, mentesülnek a pótdíj fizetése alól.

4. Ingyenesek lesznek az M86-os főút szombathelyi, a 61-es főút kaposvári szakaszai, valamint az M30-as út is

Útdíj: így változik a rendszer februártól

5. Teljesen ingyenesek lesznek a hidak

Pedig az eredeti elképzelés szerint a dunai hidakra két matricát is kellett volna venniük az autósoknak (az M8-as hídon, a Pentele hídon a Fejér megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát, az M9-es hídon pedig a Tolna megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát).

6. Kedvezmény kapnak a sokgyermekesek és a mozgássérültek

A hét fő feletti járműveket elvileg átsorolták volna a drágább, D2 kategóriába. Kivételt képeznek februártól azok, akiknek négy vagy több gyermekük van, illetve a mozgássérültek. 

+1. Győr-Moson-Sopron megyeieknek fontos lehet: az M1-esen, a 43. kilométernél nem számít az elfelejtett kijárat

Fizetős marad viszont az M0-ás, az M1-es és az M7-es autópályák budaörsi szakasza, az M3-as rákospalotai szakasza, az M2-es és a határátkelők is. Januárban még tart a próbaüzem, vagyis nem büntetnek. Ígéretet kaptunk viszont arra, hogy februártól SMS-ben is meg lehet vásárolni a matricákat. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top