Aktuális

Újabb botrány: így tapsolták el a pénzt az ELTE HÖK-ösök

Többszörösét kereste az ELTE ÁJK HÖK elnöksége annak, ami a szabályok szerint megillette volna őket, ráadásul nem derült ki, hogy más hallgatóknak mennyit és pontosan mire utaltak rendszeresen – írja az Index.

Két évig pereskedett az Index, hogy kiderítsék, mire költött az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzata 2009 és 2012 között. A pert végül megnyerték, így most fény derült a szabálytalanságokra. Az adatokból világosan látszik, hogy bemondásra, számolatlanul osztották a pénzt.

Az ösztöndíjakról szóló, 2008-as jogi kari HÖK-ös határozat értelmében az elnök legfeljebb 71 ezer forintot, az alelnökök pedig 42-48 ezer forintot kaphattak havonta. Ezeket az összegeket maximum 30 százalékkal növelhette az elnök, illetve az elnökség. Ehhez képest volt olyan hónap, amikor a HÖK elnöke, Földvári Krisztián 204 ezer forintot vitt haza – olvasható az Index oldalán. A kifizetések pontos okát a per után nyilvánosságra hozott elszámolásban nem tüntették fel, Földvári az Index kérdéseire nem reagált. Indokolatlanul magas ösztöndíjával nem volt egyedül.

Más HÖK-ös az egyetemi “karrier” alatt összesen 2,4 millió forinttal lett gazdagabb. (A részletes kifizetésekről itt lehet olvasni.) Minderről a HÖK döntött, ráadásul úgy, hogy soha senki nem ellenőrizte őket. A kifizetésekkel ugyanis az ELTE felé nem kellett elszámolni.

Jogosulatlan költségtérítés, vagy jogosulatlan ösztöndíj?

Petrovics Nándor, a gazdasági elnökhelyettes 222 ezer forinttal lett gazdagabb 2010 februárjában, a neki járó 48 ezer forint helyett. Mindezt az Indexnek ezzel indokolta: “maradvány képződött év végén a közéleti keretben”. Amihez még annyit tett hozzá, hogy emlékei szerint a pluszpénzt vezetőképző rendezvényre költötték, nem az ő zsebébe ment. Cáfolta ezt az ELTE, mondván, hogy “a hallgatók nem kapnak költségtérítést, esetlegesen egy konkrét kiadásra kifizetett összegek mind ösztöndíjak voltak, egy tevékenység elismerései”. Ekkora ösztöndíj kifizetését azonban a már korábban említett szabályok azonban nem tették volna lehetővé. 

Ahhoz képest, hogy sem a költségtérítés, sem a hatalmas ösztöndíjak elvileg nem voltak szabályosak, a változóan magas összegek kifizetése viszonylag gyakori lehetett. Néhány érdekes számadat:

  • 540 ezer forint buliszervezés és egy rendezvényszervező OKJ-s képzés elvégzése
  • 376 ezer forint “rendezvényszervezői költségek”
  • 68 ezer forint “gólyabáli szervezés, költségek”
  • 50 ezer forint “gólyatábor, fesztivál, épületfelújítás, telefonköltség”
  • 18 ezer forint egyszerűen “költségek” címen, bármilyen részletezés nélkül

Valaki szerint a költségek mellé számlákat kellett bemutatni, mások az Indexnek ezt cáfolták. Az egyetem azzal hárította el a felelősséget, hogy ők a kifizetések tartalmába nem szólhattak bele: arról az “autonóm hallgatói önkormányzat” döntött. Az átutalásokat ugyan formálisan nem a HÖK, hanem az egyetem végezte, de nekik csak “technikai” szerepük volt ebben: mint elmondták, csak “a pénzügyi keretek rendelkezésre állását, a pénzügyi fedezet meglétét és a hallgató juttatásképességét” ellenőrizhették.

Azt sem tudni, mennyi pénzről van szó

A jogi karon arról, hogy ki kapjon jutalmat, tehát egy személyben a HÖK elnöke döntött, a döntésre az erről szóló HÖK-ös szabályzat alapján a szociális alelnök tett javaslatot. Ez a 2009–2012 közötti időszakban évente körülbelül 4 millió forint jutalmat jelentett. Mivel a bírósági ítélet szerint csak a HÖK-ösöknek kifizetett pénzeket kellett nyilvánossá tenni, az átlag hallgatók számára kiutalt pénzeket nem, ennél több pénzről is szó lehet – olvasható az Index oldalán.

A HÖK korábbi oktatási elnökhelyettese így írta le a folyamatot az Átlátszó Oktatásnak:

“A HÖK vezetése ül egy szobában, és arról beszélgetnek, hogy kinek mennyit utaljanak a havi jutalomkeretből. Egyikük bemondja, hogy neki sok telefonköltsége volt a hónapban, így 30 ezret szeretne kapni. Mindenki előáll az igényével, ezt felírják, a HÖK-elnök és a szociális ügyekért felelős alelnök aláírja, majd egy kari vezető kap egy listát, amin nevek, összegek szerepelnek, 1-2 szavas indokolással (pl.: telefonköltség), amit ő általában kérdés nélkül aláír, és megindulnak az utalások.”

Mindez (nem bírjuk ki, hogy ne írjuk le még egyszer), az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Hallgatói Önkormányzatában történt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top