Aktuális

A plázák is lehúzhatják a rolót vasárnap

Eddig leginkább csak az élelmiszerboltokról és a hipermarketekről volt szó a vasárnapi zárvatartás kapcsán, pedig vannak még komoly vesztesek: a plázák. Vajon megéri egyáltalán kinyitniuk néhány bolt miatt? – ezt fejtegeti a hvg.hu cikke.

Közeledik a határidő, március 15-től pár kivételtől eltekintve be kell zárniuk a boltoknak vasárnap. Mindez nemcsak magukat a boltokat érinti, hanem például a plázákat is, ahol csak néhány üzlet nyithat majd ki a hét utolsó napján.

A bevásárlóközpontok, ha kinyitnak, nagy valószínűséggel azt a megoldást választják, hogy a napi üzemeltetési költséget (vagyis például az aznapi takarítás, őrzés-védés, illetve világítás és hűtés/fűtés díját) azok között az üzletek között osztják fel, amelyek nyitva lehetnek (a pékségek és a virágboltok délig, az éttermek, kávézók, gyógyszertárak, illetve olyan üzletek amelyeknek eladótere 200 négyzetméter alatti, családi vállalkozás tulajdonában vannak és családtag dolgozik bennük vasárnap). A költséget sokan nem tudnák kitermelni. Ráadásul azt is mérlegelni kell, hogy mivel a legtöbb üzlet kötelezően bezár, vélhetően a potenciális vásárlók is jóval kevesebben lesznek. Így azoknak a bevásárlóközpontoknak van csak esélyük vasárnaponként, amik forgalmas helyen, például pályaudvar mellett helyezkednek el, és lehet rá számítani, hogy sokan betévednek az arra járók közül.

Ezenkívül fontos tényező lehet az is, hogy rendelkezik-e mozival az adott komplexum, ugyanis az is nyitva maradhat, így ha igen, jóval több lehet a látogató, ami növeli a nyitva lévő üzletek esélyeit. Buktató lehet, hogy a legtöbb mozi, az impulzusvásárlás növelése érdekében, az épületek legfelső szintjén helyezkedik el, így semmiképpen sem lehet spórolni az üzemeltetési költségen, biztosítani kel a mozgólépcsők, felvonók és a világítás működését az odavezető úton.

Az ünnepnapi zárva tartáshoz képest a vasárnapi rácslehúzás abban különbözik, hogy míg eddig évente 10-11 ünnepnapon nem nyithatott ki a boltok nagy része, ehhez például idén hozzájön még 47 vasárnap. A kettőt nem is lehet összehasonlítani, mert például augusztus 20-án vagy október 23-án megérte nyitva lenni a kávézóknak a plázákban is, az állami ünnepre kimozduló embertömeg szívesen beült egy süteményre vagy kávéra, vasárnaponként azonban nem várható tömeges megmozdulás – írja cikkében a hvg.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top