Aktuális

Harmincezerre büntethetik azt, aki nem jelenti be a kutyáját

A tulajdonosoknak minden négy hónaposnál idősebb kutyát be kell jelenteniük.

A 2012. január 1-én életbe lépett állatvédelmi törvény az önkormányzatokra ró kötelezettséget. Számukra írja elő, hogy háromévente kötelező ebösszeírást végezni, tehát az első összeírásra a határidő december végén lejárt – írja a vs.hu.

Sok településen már 2013-ban el kellett juttatni a nyomtatványokat az önkormányzathoz, de van, ahol csak idén február végéig kell . Akad olyan település, mely postán kiküldte az adatlapokat, de volt olyan is, ahol a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján, esetleg a település honlapján lehetett értesülni róla. Ezeken a helyeken személyesen lehetett átvenni kétoldalas nyomtatványokat, vagy le lehetett tölteni az internetről és kinyomtatni. Visszajuttatni pedig lehetett, illetve lehet postán, személyesen, és néhol az aláírt nyomtatványt beszkennelve is, e-mailben.

Az ebösszeírás egyik célja az lenne, hogy bekerüljenek azok a kutyák is, amelyekben még nincs chip. Az önkormányzatoknál azonban a mikrochippel ellátott, és az állatorvosnál korábban bejelentett kutyákat is be kell jelenteni, sőt azokat is, amelyek már szerepelnek a nyilvántartásokban, de időközben elpusztultak. Aki elmulasztja az adatszolgáltatást, azt minimum 30 000 forint pénzbírságra büntetik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top