Aktuális

Reptér és megyei matrica – ennyiből lehet kijutni Ferihegyre

A január elsején bevezetett útdíjrendszer egyik következménye, hogy ma már a reptérre sem lehet ingyen kimenni. De akkor mégis hogy a legcélszerűbb odamenni? Opciók.

Az új útdíjrendszer jó néhány kérdést felvet, ezekre mi is összeszedtük hétfőn a válaszokat. Az egyik legnagyobb felhördülést az a változás okozta, hogy január elsejétől a Ferihegyre (pardon, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre) vezető egyetlen út használatáért is fizetni kell. Minimum 3000 forintot, amennyiben tíznapos autópálya-matricát veszünk, vagy 5000 forintot, ha fővárosi létünkre az éves Pest megyei matrica mellett döntünk. De akkor mit tegyen az ember, ha évente csak egyszer szeretne kimenni a reptérre?

Megoldja önállóan

Az ember behuppan a saját kocsijába, megveszi a Pest megyei matricát (lehet, hogy már amúgy is megvette, mert már volt dolga Vácon, Budaörsön vagy bárhol Pest megyében) és nemes egyszerűséggel otthagyja a kocsit egy közeli parkolóban – 7500 forintért egy hétre, ha szerencséje van, olcsóbban akciósan. Innen ingyen kiviszik az utazót busszal a reptérre, és nem is kell gyalogolnia.

Spórol és kimegy BKV-val

Egész pontosan a 200E jelzésű busszal, ami a normál buszjegynek megfelelő összegért egyenesen a reptérre szállít. A gond csak az, hogy ehhez még mindig el kell mennünk metróval a Kőbánya–Kispest megállóig. A belvárosból a reptérre vezető járat problémájának megoldása ezer éve napirenden van, és a jelek szerint ez jó darabig így is fog maradni. Pedig 2011-ben, az uniós elnökség ideje alatt fél évig létezett egy közvetlen buszjárat a belváros és a repülőtér között, ami vagy tíz helyen megállt, köztük a Deák és a Roosevelt téren. Az útért ráadásul mindössze öt eurót kellett fizetni (vagy 1400 forintot), ami a taxiszámla negyedét, hatodát tette csak ki. a szolgáltatás azonban idővel megszűnt.

Nem spórol, és rendel egy taxit

Átlagosan 6500 forintért hirdetik háztól házig szolgáltatásukat a különböző társaságok. Akiket felhívtunk, azt mondták, a megyei matrica miatt nem fognak az áron emelni. Minibusszal a tarifa még olcsóbb lehet, valamelyik 3200 forintért bevisz a belvárosba, és minél többen megyünk, az ár annál kedvezőbb lesz.

Szívességet kér

Ezt talán korábban is megtette már, különösen ha vidékről jött fel Budapestre. Csak ezentúl, mielőtt megkér bárkit, majd óvatosan azzal fogja kezdeni, hogy “Megvan az összes matricád? A Pest megyei is?” 

Kiknek a legnagyobb szívás?

Azoknak a nem fővárosi utasoknak, akik csak az utazás miatt kénytelenek megvenni a matricát. És azoknak a fővárosiaknak, akiknek ki kell fizetniük a Pest megyei matricát. Ők ugyanis értelemszerűen minimum 3000 forinttal többet fognak kifizetni egyetlen út miatt. Ennyibe kerül most a tíznapos autópálya-matrica, ami az összes díjköteles útra érvényes. És szívás mindenkinek, aki a BKV-t választja, mert ugyan egyelőre azt mondják, nem számolták ki, hogy az új útdíjrendszer mekkora többletköltséggel jár, szerintem ne legyenek illúzióink. Az áraik a közeli jövőben bizonyosan emelkedni fognak. 

 

Hasznos linkek:

http://www.nemzetiutdij.hu/

http://fapadosinfo.blog.hu/

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top