Aktuális

Fordulat a Music FM és a Lights Off botrányos szilveszteri bulijának történetében

A történetben a felelősség kérdése egy darabig a szokásos magyar módon alakult, mindenki a másikra mutogatott. Meglepő fordulat, hogy kiállt a szervező cég és konkrétan minden felelősséget magára vállalt.

Mint ismeretes, káosz lett a vége a Lights Off nevű cég (hivatalosan Off Production Kft.) által szervezett szilveszteri bulinak, melyhez a fellépőket a Music FM biztosította. Az Index beszámolója szerint volt ott minden, a beléptetésnél tapasztalható tömegnyomortól kezdve az agresszív biztonsági őrökig, a törött csuklótól az egy szál ingben hazabandukolásig. Az est mélypontja az volt, amikor az emberek a ruhatárban a saját kezükbe vették az irányítást, mivel nem jutottak hozzá a kabátjukhoz. A balhé utáni első napokban a szervező cég nem igazán volt a helyzet magaslatán. A felelősséget hárították, bár azt elismerték, hogy nem a Music FM a hibás. Mégis a rádió nevén csámcsogott az új év első napjaiban minden ember.

“Nevet kellett adni a gyereknek”

A rosszul értelmezett felelősség kérdését Bochor Gábor az alábbi hasonlattal szemléltette a Music FM ma reggeli adásában. “Képzeljünk el egy bulit, amire meghívják David Guettát. A menedzserei ellenőriznek minden szerződést, majd megállapodnak, hogy Guetta adja a műsort. Az ő nevével hirdetik meg a bulit, amire rengetegen el is mennek. A végén kitör a botrány. Ki a hibás? Guetta?” A műsorvezető szerint ugyanez történt velük is, amikor a balhé után “nevet kellett adni a gyereknek”.

Csak a programért feleltünk

“Novembertől kezdve szervezte a Lights Off a szilveszteri bulit. Megkértek, hogy csatlakozzunk, de mi egész addig nem adtuk a nevünket a rendezvényhez, amíg meg nem bizonyosodtunk róla, hogy minden hatósági engedélyt beszereztek − tette hozzá a történtekhez szintén a ma reggeli élő adásban Kiss Anikó, a Music FM vezérigazgatója. – Bejártuk a terepet, pedig ez nem lett volna kötelességünk, megnéztük, hogyan fog zajlani a beengedés, kértük például, hogy nyissák meg az oldalajtókat is. A fogasokat szó szerint megszámoltuk, tudtuk, hogy kevés lesz a 2400 darab, de a szervezők jelezték, hogy úton van a többi. De a gond nem ez volt. Nem profi céget bíztak meg a ruhatárosmunkával.” Kiss Anikó azt is elmondta, hogy jelenleg feszült a kapcsolatuk a szervező céggel, bár a Lights Off tisztában van vele, hogy a felelősség őket terheli. “Ehhez képest az új év első napjaiban csak mi végeztünk válságkommunikációt, egyedül én voltam elérhető. Jelenleg is követjük a károsultak sorsát, mindenkit arra biztatunk, hogy tegyen feljelentést. Félreértés az is, hogy bocsánatot kértünk volna. Először két dolgot írtunk ki a Facebook-oldalunkra; hogy sajnáljuk a történteket, és hogy mi csak a programért feleltünk. Ezt követte egy második, hosszabb poszt, ami ugyanerről szólt, elérhetőségekkel. 

“Minden felelősség a miénk”

Sajtóhírek szerint a rendezvényszervező cég eleinte tagadta felelősségét, mára azonban változott az álláspont. “Egyetértek mindenben, a felelősség teljes egészében minket terhel” − nyilatkozta Kende Tamás, a bulit szervező Lights Off cég igazgatója. Bochkor Gábor kérdésére, hogy milyen tanulsággal zárják a történetet, azt válaszolta: “Nagyon meg kell válogatni, hogy kikkel dolgozunk. Az ott hagyott holmiknak igyekszünk felkutatni a tulajdonosait, azokat a vendégeket pedig, akiknek nem került elő a kabátjuk, kártalanítjuk. Elnézést kérünk, megteszünk mindent a helyzet orvoslásáért” − zárta a beszélgetést. 

Miért perelhetünk?

“Ha egyértelmű, hogy a minket ért káreseménynek köze van a szervezéshez, akkor érdemes a perindítás lehetőségét megfontolnunk – szögezi le dr. Vásárhelyi Buda, a Madarassy Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje. Ha egy rendezvényen például pánik tör ki, de a meneküléshez nem biztosított az útvonal, és ezért valaki megsérül, mindenképp a szervezőket terheli felelősség. A ruhatárban hagyott kabátok esete már bonyolultabb kérdés, mert a szervező felelőssége csak az olyan dolgokra terjed ki, amelyeket a látogatók rendszerint egy ilyen rendezvényre magukkal szoktak vinni, így a kabátokért a szervezők felelnek, de a benne hagyott tárgyakért már nem feltétlenül. Egy vadonatúj iPhone 6-os, illetve a ruhatárban leadott laptop táska a benne hagyott laptoppal sem biztos, hogy az az eset, amelyért a szervező felelőssége fennáll.”

Az érintetteknek mindenesetre ezt az üzenetet tette közzé a cég:

 

Minden felelősség a mienk - fordulat a botrányos szilveszteri buli ügyében

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top