Aktuális

Több női mérnök kellene a világnak

Miközben a technológiai iparágak fénysebességgel fejlődnek, az informatika, a reál tudományok területén arányaiban egyre kevesebb nő dolgozik. Ez derül ki az Egyesült Államok és Nagy-Britannia statisztikáiból is.

Előítéletekről, az iparágban uralkodó “férfias” szemléletről, üvegplafonról és hasonlóakról sokan írtak már. Joggal persze. Ugyanakkor furcsa, hogy miközben Amerikában az IT szektorban dolgozóknak mindössze 24 százaléka nő, 2013-ban csaknem félmillió betöltetlen állás volt az iparágban, ahová tárt karokkal várták volna a női munkatársakat is. Ezen a területen világszerte nagy a szakemberhiány. A Manpower Group legutóbbi Talent felmérése szerint a legnehezebben betölthető munkakörök között van a mérnök, informatikus, IT szakember – mondta Sztanek Gábor, a Manpower Magyarország kiválasztási szakértője.

A legnagyobb gond talán az, hogy az előítéletesség, a “nem nőnek való” felfogás már jóval az állásinterjú előtt kezdődik. A lányokat világszerte inkább a humán tudományok felé terelik a szülők, az iskola, a társadalom. Pedig a piacon hiány van informatikusokból, mérnökökből, de informatikusnőkből és mérnöknőkből még inkább, és tárt karokkal várnák a hölgyeket ezeken a pályákon – mondja a szakember.

Nem kevés nő van, aki fittyet hányva az előítéletekre, férfiasnak tartott területen alkotott maradandót. Érdemes követni a példájukat.

  • A sofőrök – természetesen férfiak – szkeptikusan fogadták 1903-ban Mary Anderson találmányát, az ablaktörlőt. Úgy gondolták, még mindig biztonságosabb esőben, hóban vakon vezetni, mint fél kézzel egy kart húzogatni. Aztán jött egy másik hölgy, Charlotte Bridgwood, aki 1917-ben feltalálta az automatizált változatot.
  • Még mindig legalább ketten kellenének egy fa kivágásához, ha egy Tabitha Babbitt nevű szövőnő 1813-ban nem találja fel a körfűrészt.
  • Az informatika világában dolgozó hölgyeknek Grace Hopper lehet az igazi példakép. Ő és Howard Aiken tervezték és építették 1944-ben a Harvard Mark I névre hallgató, öttonnás, szoba nagyságú számítógépet. 1959-ben pedig tagja volt annak a csapatnak, amely kifejlesztette a COBOL programozási nyelvet.
  • A golyóálló mellény Stephanie Kwoleknek köszönhető, aki a DuPont-nál dolgozott kémikusként. A kevlárt, ami az acélnál ötször erősebb, viszont jóval könnyebb anyag, véletlenül fedezte fel. Eredetileg a gumiabroncsok anyagát szerette volna könnyebbé tenni. Szabadalmát 1966-ban jegyezték be.
  • Az pedig mindössze néhány hete történt, hogy kinyomtatták az első tárgyat a Nemzetközi Űrállomáson összeszerelt 3D-s nyomtatóval. A NASA projektmenedzsere ugyancsak egy hölgy: Niki Werkheiser.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top