Aktuális

A fővárosba is megérkezett a hó

Több megyében havazik, és egyre több helyen kell télies útviszonyokra készülni. A szél is megerősödik. Az útra kelőktől fokozott óvatosságot kérnek.

A Dunántúl több megyéjében esett a hó már szombaton, és az előrejelzések szerint vasárnap is folytatódik ezeken a területeken a havazás. Napközben az ország déli, délnyugati felére is megérkeznek a hófelhők. A nyugaton és északkeleten viharossá fokozódó szél hófúvásokat okozhat. A kora reggeli órákban a Dunántúl nyugati és déli részén, valamint északon egyes részeken – köztük Budapest térségében – havazott.

Szerelvény a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút behavazott Csillebérc állomásán Fotó: MTI
Szerelvény a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút behavazott Csillebérc állomásán Fotó: MTI

A közútkezelő mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook- (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter- (www.twitter.com/magyarkozut) oldalán.

Havazás Budapesten Fotó: MTI
Havazás Budapesten Fotó: MTI

Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívta a figyelmet a várható télies időjárásra. Az OKF azt kérte, hogy mindenki kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), valamint a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu).

Másodfokú figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a havazás miatt vasárnapra másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére, mivel ezeken a területeken egy nap alatt 20 centiméternél is több hó hullhat. A hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Havazás Pécsett Fotó: MTI
Havazás Pécsett Fotó: MTI

Vasárnap estig a Dunántúl nyugati és déli megyéiben várható a legtöbb, akár 20 centimétert is meghaladó hó. A Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5–15 centiméternyi hóra lehet számítani. A főváros tágabb környezetében néhány centiméter hullhat. Az ország többi részén (északkeleti harmadán) nem várható számottevő hóréteg.

Hatalmas hó Szlovéniában

Közel fél méter hó esett vasárnapra virradóra a nyugati és északnyugati hegyvidéki területeken Szlovéniában, a Júliai-Alpokban, amely az ország legmagasabban fekvő része.

 Hótakaró borította be reggelre Szlovénia középső részét is, vastagsága ott elérte a 25, délnyugaton a 20 centimétert, az ország többi részén pedig a 15 centimétert. Az ország nagy részén még mindig esik, de a havazás egyelőre nem okozott nagyobb fennakadásokat a forgalomban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top