Aktuális

Először lesz női vezetője az irodalmi Nobel-díjról döntő akadémiának

Egy laza 200 éves hagyomány dőlt meg ezzel.

Peter Englund történészt és írót Sara Danius váltja fel jövőre a Svéd Királyi Akadémia élén. Az 52 éves esztétika- és irodalomprofesszor a hatodik nő, aki bekerült az irodalmi Nobel-díjról döntő testületbe. Ő lesz a legelső nő a hagyományosan férfiak uralta Svéd Akadémia élén. 

Forrás: http://gfx.aftonbladet-cdn.se

“Meggyőződésem, hogy jobban fogja végezni a munkáját, mint én” − mondta utódjáról a leköszönő Englund. Sara Danius a Södertörn Egyetem esztétikaprofesszora, mellette irodalomtudományt tanít az Uppsalai Egyetemen. Eddigi pályafutása során főleg Marcel Proust, James Joyce és Thomas Mann munkásságában mélyült el, de kedveli a szakácskönyveket, a kerámia- és az üvegművészetet is. Fiatalon krupiéként dolgozott egy stockholmi kaszinóban, több svéd lapba írt irodalomkritikákat.

A svéd rádió szerint az irodalmi Nobel-díj zsűrijének leendő elnöke mellrákkal küzd. Egyéb teendői mellett (mint a Svéd Akadémia állandó titkára) az ő feladata lesz bejelenteni minden évben az irodalmi Nobel-díj győztesét is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top