Aktuális

Jövő májusnál előbb nem kezdődhet meg a 3-as metró felújítása

Csak a metrókocsikat javítják jövőre. A vonal felújítása legkorábban 2017-ben indulhat.

A főváros szándékai szerint jövő május végéig zárulhat le az az eljárás, amelynek keretében előteremtenék az M3-as metrókocsik felújításához szükséges forrásokat – tájékoztatta a Napi Gazdaságot az önkormányzat, ahol azt is elmondták, hogy a hitelfelvétel előkészítése megkezdődött. A beszerzés részletei kidolgozás alatt állnak.

A kormány augusztusban döntött arról, hogy támogatja az M3 metróvonal szerelvényeinek felújítását, ennek finanszírozásához fővárosi hitel felvételét is engedélyezte. November közepén pedig arról döntött a kabinet, hogy legfeljebb 60 milliárd forint értékben garanciát vállal a hitelhez.

A finanszírozási pályázatot tehát a főváros bonyolítja le, a kivitelezőit pedig a BKV. A közlekedési társaság november 22-én jelentette meg az unió pályázati lapjában (TED) az M3 metróvonal járműparkjának korszerűsítésére vonatkozó közbeszerzési eljárását. A pályázóknak 2014. december 23-ig kell benyújtaniuk jelentkezésüket. Az eljárás első szakaszában azt nézik meg, hogy a jelentkezők alkalmasak-e szerződés teljesítésére. A BKV arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy a közbeszerzési eljárásban  – a részvételre jelentkezők számától és a műszaki megoldás egyeztetésének időigényétől függően – 2015 első felében várható szerződéskötés.

A nyertesnek a teljesítésre legfeljebb 39 hónap áll rendelkezésre, de a tárgyalások során a BKV mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt lejjebb szorítsa – emelte ki a közlekedési vállalat.  Az értékelés során a teljesítési határidőnek kiemelt jelentősége lesz, ezért arra számítanak, hogy a nyertes ajánlattevő jelentősen lerövidíti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top