Aktuális

Egyre kevesebben dolgoznak a bankoknál

Az egyes pénzügyi szolgáltatókat nem érintette egyformán a létszámcsökkenés, sőt vannak területek, ahol éppen ellentétes irányú folyamatok zajlanak.

Újabb ötszázzal csökkent az idén az átlagos állományi létszám a hitelintézeti szektorban, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végén valamivel több mint 38 ezren dolgoztak a bankoknál és szövetkezeti hitelintézeteknél – írja a Világgazdaság.

A nagyjából 1,3 százalékos kilenchavi csökkenés a lap szerint nem nevezhető drámai mértékűnek, ám az elmúlt öt évben szinte folyamatosan apadt az alkalmazottak száma, és majdnem kétezer ember tűnt el a rendszerből.

A legnagyobb vesztes a szövetkezeti hitelintézeti szektor, ahol csak az idén 580-nal csökkent a dolgozói létszám, így hétezer alá esett. A lap megjegyzi, hogy 2009 végén még majdnem 8600-an dolgoztak a szövetkezeti hitelintézeteknél, a létszám ez idő alatt majdnem ötödével csökkent, amiben szerepet játszhatott a szektorban végbement koncentráció, illetve egyes szereplők eltűnése is.

A nagybankoknál hozzávetőlegesen 25 200 ember dolgozott a harmadik negyedévben, ami 560 fős csökkenés az előző év végéhez viszonyítva. 2009-ben még majdnem 27 ezren dolgoztak a legnagyobb szereplőknél, így itt is nagyon jelentős, 6,5 százalékos az öt évre visszatekintő létszámcsökkenés – írta a lap.

A kis és közepes szereplőknél, és a szakosított hitelintézeteknél ugyanakkor folyamatos volt a létszám emelkedése: utóbbiaknál a harmadik negyedévben majdnem 90 alkalmazottal dolgozott több, mint a múlt év végén, ami a 700 környéki létszám tükrében nem kis fejlődés – olvasható a Világgazdaságban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top