Aktuális

Bővül a pedofília elleni bizottság

Ferenc pápa a korábbi nyolcról tizenhét fősre emelte szerdán a papok által elkövetett szexuális visszaélések megelőzésére felállított vatikáni bizottság létszámát, amelynek tagjai között két egykori áldozat is van.

A tavaly decemberben felállított vatikáni pedofília elleni bizottság tehát újabb kilenc taggal bővült. Ferenc pápa Sean O’Malley bíborosra, bostoni érsekre bízta a bizottság vezetését, aki saját egyházmegyéjében a papok által elkövetett szexuális visszaélésekkel szembeni küzdelem példaképeként vált ismertté.

A bizottságban helyet kapott Robert Oliver, a Hittani Kongregáció főügyésze, valamint a papok által elkövetett szexuális visszaélések két áldozata is: az ír Marie Collins, akit 13 éves korában erőszakolt meg egy pap, és a brit Peter Saunders. 
A tagok az összes kontinenst képviselik: közöttük van Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök, valamint Luis Manuel Ali Herrera, a kolumbiai Bogotá egyeteme pszichológia tanszékének vezetője.

A 17 fős bizottságban nyolc nő van, közöttük ketten szerzetesnők, és tíz a laikusok száma. 
A vatikáni pedofília elleni bizottság eddig saját irányelveinek kidolgozásával foglalatoskodott. Az első plenáris ülése február 6–8. között lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top