Aktuális

Óvatosan adagold a kedvességed!

Ellentmondásos helyzet: ha kemény vagy, majdnem biztos, hogy utálnak a kollégáid, de minimum tartanak tőled, akármilyen pozícióban is vagy, ha meg túl kedves vagy, nem vesznek komolyan.

Valamilyen tévhit kapcsán a kedvességet gyakran azonosítjuk mi nők is a következő tulajdonságokkal: aki kedves, az nem ellenkezik, segítőkész, mosolyog, közvetlen, mindig lehet rá számítani, lágy, melegséget áraszt, tapintatos stb, azaz jókislány. Gyakran ezek a tulajdonságok valóban párosulnak is, de van egyfajta téves beidegződés is a háttérben: a jókislányok ugyanis attól félnek, ha kifejezik akaratukat, nem áldozzák fel magukat más oltárán, akkor rosszak lesznek, és nem lesznek méltóak más elismerésére, pedig pont azokat nem szokták nagyra becsülni, akik nem állnak ki magukért.

A kedvességet épp ezért muszáj adagolni, ugyanis mindig vannak olyanok, akik ezt a jóindulatot kihasználják. Túlóráztál már más helyett; lelkiismeret-furdalásod van, ha nem a legkedvesebb hangon válaszoltál ugyanarra a kérdésre századszorra is; inkább nyelsz egyet, ha agresszív stílusban beszél veled a főnököd egy aprócska hiba miatt; az ötleteidet nem mered megosztani, mert csak úgy tudnád előadni, ha más szavába kellene ehhez vágnod? Ha igen, megrögzött jókislány vagy. Jó ez neked?

Óvatosan adagold a kedvességed!

Először is szögezzük le, hogy kedvesen is lehet jelezni az igényeid. Még azt is, ami ellenkezik a többiekével. Az asszertív kommunikációt már sok helyen tanítják, szakirodalom is van róla bőven… a lényeg, hogy nem kell karót nyelve, rezzenéstelen arccal, másokat lenyomva kifejezned azt, hogy mit akarsz. Gondolj arra, hogy egy ötletet megosztani épp olyan hangnemben kell, mint amikor a kedvenc recepted mondod el valakinek: nem ér fülig a szád, és nem is vagy mogorva, ellenben megosztod a tudásod szakértő módjára. Ha segítségre van szükséged, nem kell megalázkodnod, de ne is legyél ellentmondást nem tűrő katonatiszt… felvágottat is udvariasan, lényegre törően kérsz az üzletben, semleges hangnemben. Persze, ha olyan dologról van szó, ami tudod, hogy a másik kollégának is plusz teher, lehetsz egy fokkal kedvesebb…

Amit valóban jó, ha párosítasz a kedvességeddel, az a nyitottság, és amennyire a személyiségedbe belefér, a közvetlenség. Mire figyelj meg? Tudd meg a Női Pálya blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top