Aktuális

Felsőoktatás: emelkedik a minimális ponthatár

Sok minden más is változik a felvételi eljárásban a jövő évtől.

A jövő évtől kizárólag elektronikus eljárás keretében lehet majd felvételi kérelmet benyújtani. Az általános, minimális ponthatár 20 ponttal emelkedik, így 280 pont lesz az alap- és osztatlan képzéseknél, a felsőoktatási szakképzésben pedig  240. 

Pontosítják a felsőfokú végzettséggel bírók pontszámítását, kötelezővé teszik, hogy a felsőfokú szakképesítések után járó  pontokat a jövőben a maximális és minimális pontszám között osszák el, így a gyengébb eredményekért kevesebb pont jár majd.

Valamennyi szakon továbbra is elérhető lesz a magyar állami ösztöndíjas képzés. Ugyanakkor a 2013-as eljárásban már érintett 16 szak mellett további 25 képzésben előzetes követelményt állapítottak meg.

Topszakok

A legmagasabb, 465 pontos határt kell elérni az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés, a nemzetközi tanulmányok szakon, 460 pontot rögzítettek a jogász, a nemzetközi gazdálkodás szakoknál. 300 pontot határoztak meg például a politológia, a szociológia, történelem-régészet szakirányoknál. Osztatlan tanárképzésben 305 pontot rögzítettek.

A 16 alapképzési és osztatlan képzési szakon a követelmény az előző években megállapítottal azonos, itt a 280 pontot elérő vagy meghaladó első helyes jelentkezők 10-20 százaléka kaphat állami ösztöndíjat. A további 25 szakon olyan minimális ösztöndíjas-követelményt állapítottak meg, amely a jelentkezők döntő többségét, legalább 90 százalékát, sőt vélhetően egyetlen jelentkezőt sem érintenek hátrányosan.

A felvételi tájékozatót a www.felvi.hu oldalon szeretnék még karácsony előtt közzétenni, de december 31-ig biztosan megtörténik.

Emelt szintű érettségi és nyelvvizsga

Korábban arról is beszámoltunk, hogy 2020-tól minden felvételiző számára kötelező lesz az emelt szintű érettségi és a középfokú nyelvvizsga. 2016. január 1-jével az egyes tudományterületeken és szakokon megkövetelt emelt szintű érettségi követelménye lesz hatályos, 2020. január elsejével azonban a felvételizőnek minden szak esetében emelt szintű érettségire kell készülnie és középfokú nyelvvizsgát kell tennie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top