Aktuális

Sárba tiporják az emberi jogokat Magyarországon

Lehetne magyarázkodni, de minek: az Európa Tanács szerint aggasztó Magyarországon az emberi jogok helyzete.

Júliusban járt Budapesten Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, és a vizsgálatáról szóló jelentését pedig kedden hozták nyilvánosságra Strasbourgban. Az Euronewsnak adott interjút, amelyben több aggodalomra okot adó jelenségre mutatott rá:

  • Egyre több fenyegetés éri a sajtó sokszínűségét; vissza kellene vonni azokat a nagyon súlyos szankciókat, amiket a törvények lehetővé tesznek az újságírókkal szemben különböző szabályok megsértésekor. Ennek negatív hatása van a sajtószabadságra és az emberek véleménynyilvánítási hajlandóságára.
  • Az idén bevezetett reklámadó tovább korlátozza a sajtószabadságot Magyarországon: úgy tűnik, hogy csak egyetlen médiacéget, egy televíziót vesz célba. Létezik a nyomásgyakorlás: például egy szerkesztőt elbocsátottak, mert kritikus riportot közölt a kormányzó pártról, vagy rágalmazási ügyeket indítottak több oknyomozó újságíró ellen.
  • A Jobbik gyakran használ antiszemita és cigányellenes kifejezéseket, és együttműködik olyan félkatonai szervezetekkel, amelyek megfélemlítő akciókban vettek részt romák és más csoportok ellen.
  • A magyar hatóságok túl gyakran alkalmazzák az őrizetbe vételt a menekültek esetében, és úgy tűnik, hogy ezt önkényesen teszik. A biztos számára nem világos, mi alapján vesznek valakit őrizetbe. “Magyarországnak olyan hosszú távú programokat kellene kifejlesztenie, amelyek segítik a beilleszkedést. Máskülönben a menekültek megérkeznek ide, jó eséllyel őrizetbe veszik őket, beadják a menedékkérelmüket, majd gyorsan továbbállnak. Hiszen nem látnak lehetőséget a beilleszkedésre a magyar társadalomba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top