Aktuális

Harminc rab térhet haza az ünnepekre

Harminc fogvatartott kap amnesztiát karácsonykor Ausztriában, ők már szerdán hazatérhetnek otthonaikba – közölte kedden az osztrák igazságügyi minisztérium.

 Az amnesztia olyan kisebb bűncselekményeket, rablást, csalást, enyhe testi sértést elkövető elítélteknek adható, akik büntetési tétele nem haladja meg az öt évet. Kivételt képeznek a szexuális bűncselekményeket, valamint a szándékos testi sértést elkövetők, a gondatlan emberölésért, kábítószer hatása alatt elkövetett bűncselekményekért vagy cserbenhagyásos gázolásért elítéltek és a mentális zavarban szenvedő bűnelkövetők.

A közkegyelemre javasoltak névsorát az Igazságszolgáltatási Intézet vezetője terjeszti elő a minisztériumnak, az amnesztia kihirdetése minden elítélt esetében a köztársasági elnök jóváhagyását követően történik.

A karácsonyi amnesztiának a 19. századig visszanyúló hagyománya van Ausztriában. Egyedül 1938 és 1945 között szünetelt, 1946-tól azonban újra évente kaptak kegyelmet rabok az ünnepekkor. 2013-ban 18-an, 2012-ben 34-en részesültek karácsonyi amnesztiában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top