Aktuális

Jövőre még több lesz a közmunkás

2015-ben havonta átlagosan 220 ezer fő körül alakulhat a közfoglalkoztatottak létszáma.

A téli közfoglalkoztatás keretében decemberben mintegy 142 000, januárban 138 000, februárban pedig 134 000 ember munkavégzése biztosított – közölte a Belügyminisztérium. Az egyelőre tervezett létszámok jelentősen meghaladják az előző évi adatokat, ráadásul a számok tovább emelkednek egy több mint 28 000 fős uniós projekt képzései révén.

 A tárca szerint így az idei esztendő tekintetében az éves foglalkoztatás tizenkét havi bontásban számolt havi átlagában megközelíti a kormányzati elvárás szerinti kétszázezer főt – írta a Magyar Hírlap.

A legfeljebb 2015. február 28-ig tartó téli programok következő évre áthúzódó pénzügyi kihatása huszonhárommilliárd forint, ezzel együtt az ide kapcsolódó, 2014. december 1. és 2015. március 31. között megvalósuló képzésekhez szükséges pénzügyi fedezet, több mint tízmilliárd forint is rendelkezésre áll – írták. Hozzátették, hogy folytatódnak az országos közfoglalkoztatási programok, a kistérségi startmunka-mintaprogramok, a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok, valamint az egyéb értékteremtő mintaprogramok is. A minisztérium közlése szerint most jellemzően azok a projektek mennek tovább, amelyek télen is végezhető tevékenységeket tartalmaznak.    

A jövő évi büdzsé tervezetében a közfoglalkoztatási célok megvalósítására 270 milliárd forint szerepel, ez 40 milliárddal haladja meg az idei előirányzatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top