Aktuális

A kórházi betegek fele fizet az orvosoknak

Egyre többe kerül a gyógyulás.

A kórházi betegek fele nyilatkozott úgy, hogy fizetett térítési díjat vagy hálapénzt. Éves szinten ezek az összegek átlagosan 45 ezer forint körül mozognak, míg 2012-ben még csak 33 ezer forintos kiadásról számoltak be a válaszadók. A 25–55 éves aktív korosztály körében végzett kutatás szerint egyre nagyobb az állami kórházak helyett magánklinikákat és magánorvosokat választók tábora, az ő arányuk 36 százalékról 46 százalékra növekedett – írja az mno.hu.

A magánszektorban a költségek is magasabbak: idén átlagosan 74 ezer forintot kellett fizetni az ellátás során. A betegek szerint a hosszú várakozási idő jelenti az egészségügy legkritikusabb pontját. Szakorvosi rendelésre átlagosan egy hónapot kell várni, amit még a rendelőben is mintegy háromnegyed órás várakozás követ. Sokan kritikusak az ellátás színvonalával is: csak minden második beteg véli úgy, hogy szakmailag alapos kivizsgálás folyik a rendeléseken. Kifogásolják továbbá az orvos-beteg kapcsolatot, a diagnózis érthetőségét, és mindössze a megkérdezettek 37 százaléka elégedett azzal, ahogy a kórházakban a betegekkel bánnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top