Négylábú futárokkal érkezik a szeretet

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
 • Decemberben menhelyi kutyákat és macskákat helyeznek ki mindazokhoz, akik szeretnék az ünnepeket egy négylábú társaságában tölteni
 • Egyre kevesebb magyar fogad örökbe kutyát
 • Apacs egyenesen Floridáig utazott új gazdájához
 • Ahogy egy gazdára talál, szinte rögtön két másik kerül be a helyére

Zord december volt, amikor Athos, a 8 év körüli golden retriever keverék, két öreg barátjával kikerült a vidéki gyepmesteri telepre. Idős gazdájuk meghalt, az örökösök eladták a házat, a kutyákkal viszont nem tudtak mit kezdeni. A három idős kutya a kennelben összebújva, egymást támogatva reménykedett abban, hogy ez a rossz álom hamarosan véget ér. Együtt töltötték egész életüket, és itt, a rácsok mögött, azon a néhány négyzetméteren is ragaszkodtak egymáshoz. Ezért is nevezték el őket a három testőrről, Athosnak, Porthosnak és Aramisnak. A hideg tél azonban megviselte őket, Porthos és Aramis idős szervezete már nem volt elég erős, és hamarosan elpusztultak. Athos egyedül maradt, és azóta is kint él a telepen, és még mindig reméli, hogy  egyszer rátalál majd valaki, és hátralevő éveit egy szerető gazda mellett töltheti majd el.

Athos még reménykedik, hogy új otthonra talál
Athos még reménykedik, hogy új otthonra talál

Athos története csak egy a hazai gyepmesteri telepeken és menhelyeken élő több tízezer kutyáé közül, akik számára a tél beálltával az év legnehezebb időszaka következik. Állatvédő szervezetek és állatszerető emberek igyekeznek segíteni rajtuk, ki-ki ahogy tud, és ahogy a szűkös lehetőségek engedik.

Meleg ház a kutya hidegben

A Vigyél Haza Alapítvány és a Hangya Közösség közös kampányukkal menhelyeken élő kutyákat szeretne kutyaházhoz juttatni. A Kutya-hideg kampány keretében eddig közel 200 kutyaház készült már el, és került például sárospataki, püspökladányi vagy törökszentmiklósi menhelyre.

A munkában magánszemélyek, baráti társaságok és cégek egyaránt részt vesznek, az ország minden részéből. Van, aki saját kutyája használaton kívüli házát ajánlotta fel, vannak kis közösségek, akik maguk készítenek házakat, más a szállításban segít vagy a faanyagot adja, de a befolyt adományokból is készülnek új házak. Óvári Andrástól, az alapítvány alapítójától megtudtuk, az adományokból és egy nemrégiben tartott jótékonysági koncert bevételéből eddig több mint kétmillió forint gyűlt össze, amiből folyamatosan készíttetik a kutyaházakat és a szükséges anyagok vásárlását fedezik. A Kutya-hideg kampányt a Hangya Közösséggel közösen szervezzük, akik egész évben gyűjtik és elosztják azokat az eszközöket, tárgyakat, melyek a háztartásokban már feleslegessé váltak, de az állatmentés és gondozás során még hasznosak lehetnek. Alapos helyismeretük alapján, közösen jelöltük ki a leginkább rászorulókat, akikhez eljuttatjuk most ezeket a házakat” – mondja Óvári András.

A kiválasztott 25 szervezeten kívül még sokan szorulnak segítségre, de minden problémát az alapítvány nem tud felvállalni, hisz ők maguk is adományokból, a jóérzésű emberek támogatásának köszönhetően tudnak működni. „Felhívásunk nyomán vidéken, helyben is »felfedezték« azokat a kis szervezeteket, akik eddig »csak« sokat dolgoztak, de szinte láthatatlanok, ismeretlenek voltak a környékbeliek számára. Különösen örülünk annak, hogy így már megindult a közvetlen segítségnyújtás is.”

Segítség a gyepmesteri telepen élő kutyáknak

A vidéki, kis állatvédő egyesületek tevékenysége valóban sokszor teljesen láthatatlanul zajlik, miközben ezek az önkéntesek komoly erőfeszítéseket tesznek a gazdátlan állatokért. Sokan azonban még mindig csak azért keresik meg őket, hogy a megunt, feleslegessé vált állataikat vagy a nem kívánt szaporulatot elhelyezzék náluk. Pedig ezek az egyesületek szűkös anyagi forrásokból működnek, és a legtöbbnek menhelye sincs. Mint például a Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyáiért Állatvédő Egyesületnek, melynek tagjai a helyi gyepmesteri telep kutyáin próbálnak segíteni. Nekik köszönhetően másfél év alatt már csaknem 150 kutya talált gazdára. A kutyák többségét az ország más városaiban, például Budapesten, illetve külföldön fogadták örökbe, Ausztriában, Németországban, Angliában, de egy kedves fehér puli, Apacs egyenesen Floridáig utazott új gazdájához. „A kutyák kisebb hányada helyben talált gazdát, de sajnos az utóbbi időben itt stagnál az örökbefogadási kedv. Ráadásul még mindig tapasztaljuk, hogy az emberek nem gondolják át igazán, milyen kutyát szeretnének és milyen temperamentumú állat passzolna az életvitelükhöz” – mondja Kozák Réka, az egyesület elnöke. A telepen most is 60-70 kutya él. Ahogy egy gazdára talál, szinte rögtön két másik kerül be a helyére.

Willy is csomagolna már
Willy is csomagolna már

Jelenleg az egyesülettől öt-hat ember jár ki hetente egyszer a telepre, hogy kicsit megmozgassák és szocializálják a kutyákat, emellett pedig gőzerővel téliesítenek, szalmával, szőnyegekkel próbálják melegebbé tenni az állatok helyeit. Rendszeresen gyűjtenek adományokat is, most például december 13-án, szombaton az egyik helyi áruház előtt várják az adományozókat, mert szőnyegekre, takarókra, ételre, gyógyszerekre, kutyafelszerelésre folyamatosan szükség van.

„A kutya nem szeretetpótló, oda való, ahol szeretet van”

Karácsony közeledtével az állatvédők tapasztalatai alapján nő az adományozási kedv, és többen érzik úgy, hogy segíteni szeretnének. A Noé Állatotthon például már évek óta megszervezi az Állatok Karácsonya elnevezésű rendezvényét, ahol az állatotthon lakóit lehet kisebb-nagyobb ajándékokkal meglepni.

Az örökbefogadási kedv is növekszik ilyenkor, de ezzel óvatosan kell bánnunk – mondja Óvári András. – Nem helyes semmilyen élő állattal »meglepni« szeretteinket, hiszen egy kutya örökbefogadása 10-15 évre elkötelezi az új gazdit.

Csak átgondoltan, a családdal egyeztetve fogadjunk örökbe! Néha a kutyát szeretetpótlónak szánják, pedig a kutya önmagában nem hoz szeretetet a családba, a kutya oda való, ahol szeretet van.

  Formabontó ötlet: négy lábon surran be a szeretet az otthonokba

  A Rex Kutyaotthon Négylábú szeretetfutár elnevezésű, különleges örökbefogadási programja az ünnepi időszakra fókuszál. Decemberben menhelyi kutyákat és macskákat helyeznek ki mindazokhoz, akik szeretnék az ünnepeket egy kedves négylábú társaságában tölteni. Az örökbefogadási akció célja persze esetükben sem az, hogy az állatok csupán néhány napra találjanak új gazdát, majd az ünnepek elmúltával visszavigyék őket a menhelyre. Inkább szeretnének egy plusz esélyt adni azoknak is, akiken az év során nem akadt meg senki szeme. Idén főleg olyan idősebb állatokat vettek be a programba, akik már régóta a kutyaotthon lakói. Remélik, a szeretet ünnepén talán ők is esélyt kaphatnak arra, hogy családba kerüljenek. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a befogadók többsége végleg megtartotta a hozzá került kutyát vagy cicát. Az elmúlt négy évben több mint száz négylábú talált így gazdára.

  Közeleg a karácsony, még bármelyik akcióhoz lehet csatlakozni. De segíteni nem csak most lehet, a lehetőség egész évben előttünk áll.

  Olvass tovább

  Hozzászólások

  Amarynda 2014-12-16 08:31

  Jaj nagyon sajnalom ez nagy csalodas lehetett nektek:(


  remelem talaltok masika kutyust olyan sok van aki szereto csaladra vagyik, es ha megtalaltatok rogton hozzatok el, vagy legalabbis fizessetek ki ha lehet es akkor nem tortenhet meg megegyszer ilyen kellemetlen csalodas.


  majd ird meg mik a fejlemenyek.

  Zsánna 2014-12-15 11:09

  Elvitték! :'(


  A hétvégén nyílt nap volt:(, én csak egy héttel később mentem volna érte, azt írták, várnak bennünket, de sajnos, megelőztek:( :'(

  Amarynda 2014-12-15 10:07

  el se tudnam kepzelni az eletemet nelkuluk.nap mint nap megujulo oromforras mindegyik kulon es egyutt is.


  remelem Athos hamarosan gazdira talal. ha otthon lennek rogton magamhoz vennem.

  Iceburner2 2014-12-14 10:51

  Ami lemaradt:
  Szarvas Kóbor és Elveszett Kutyái
  Cím: 5540 Szarvas, Gyóni Géza utca 30.
  Telefon: +36-30-323-5474, +36-70-948-0811, +36-20-240-7491

  Iceburner2 2014-12-14 10:49

  Ági: Athos Szarvason van.
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.730914250305534.1 073742038.410534745676821&type=3

  Zsánna 2014-12-13 17:56

  Nagyon szép kutyus, neked is megtetszett?


  Szerintem a cikk írója biztosan tud felvilágosítást adni.

  Zsánna 2014-12-13 17:53

  Gyakran sétáltam a kutyákkal erdőn-mezőn a németeknél, és nagyon sok villanypásztoros tehéncsorda volt, mindig odajöttek ahol mentünk el, nézni a kutyákat. Szoktam beszélni nekik.


  Amikor többedik alkalommal mentünk arra, rájöttem, már nem is a kutyákat figyelik, hanem engem, mit mondok:), pedig még meg sem szólaltam, csak köszöntem nekik:) - a bikádról jutott eszembe.


  Minden állat okos, ha foglalkoznak vele, nem idomítani, trenírozni kell, csak beszélni hozzá szeretettel, az ezerszer eredményesebb szerintem is. Az állat hihetetlen radarral rendelkezik, ezer százalékosan tudja, hogy őszintén szereted, vagy csak megjátszod a figyelmet felé.


  Sok idegen kutyus van, akikkel havonta ha egy alkalommal találkozok, megyek arra, mégis felismernek, rohannak, és örülnek, pedig csak pár kedves szó, amit kapnak tőlem, meg egy simi, korlátozottan, amennyire befér a kezem a kerítésen. Mindig is több volt az állat barátom, mint az ember, nem véletlenül.


  Míg az állat az őszinteséget szereti, addig az emberek zöme attól rosszul van. Szerepjátszás az életük!