Aktuális

Hatalmas károkat okozott a jég a Gerecsében – megdöbbentő fotók

Még mindig rendkívül veszélyes az erdő.

“Egy BTR–84-es páncélozott csapatszállító próbált kedd este megbirkózni az erdő viszontagságaival – segítségünkre volt a honvédség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem. A jármű a vékonyabb fákon úgy ment át, hogy azt meg sem érezte, ellenben 50-100 méterenként újabb és újabb kidőlt, de már méretes fa állta utunkat. Amit tudtak, felaprítottak, mindezek ellenére gyalog meneteltünk tovább féltávtól a toronyig” – számolt be az időkép.hu észlelője a Gerecsében uralkodó állapotokról.

“Amelyik fa nem dőlt még ki, annak a koronája sérült, vagy csak a magasságában van derékba törve, és a letört részét egy hasonló sorsra váró társa tartja. Nagyjából félpercenként érnek a jég súlya alatt megfáradt fák elképesztő hanggal a földre – frászt hozva arra a pár szerencsétlenre, akik alattuk bandukolnak, fejlámpával és sisakkal.

Feljutottunk ugyan, de ahhoz, hogy az erdő újra hagyományos gépjárművel járható legyen, egy hét folyamatos helyreállítási és eltakarítási munkára mindenképpen szükség van. A már kidőlt fák alatt, felett, mellett való elsétálás sem egyszerű, hiszen a föld 20-30 centi vastagon tele van a fákról már lehullott méretes jégdarabokkal, ami rendkívüli módon csúszik. A fa, amit átlépnénk, vagy amire rálépnénk, az is jeges és csúszik.

Természetesen – mint mindig – lehetőleg senki se kövesse példánkat egészen addig, amíg az eltakarítási munkálatok és a jégolvadás meg nem történnek. A lehulló hatalmas faágak, boruló fák egy reccsenéssel törnek, de bárkit a földbe döngölnek, aki pusztán bátorságból vagy vakmerőségből arra kirándulna most.”

A Gerecsében megsemmisült az erdő - megdöbbentő fotók
A Gerecsében megsemmisült az erdő - megdöbbentő fotók
A Gerecsében megsemmisült az erdő - megdöbbentő fotók
A Gerecsében megsemmisült az erdő - megdöbbentő fotók

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top