Aktuális

Ónos eső: csütörtökig változatlan marad a helyzet a Hegyvidéken

Bár a figyelmeztetést már visszavonta a meteorológiai szolgálat, a jéggel sújtott területeken továbbra is veszélyes a helyzet, ezért egyelőre nem térhet vissza az élet a szokásos kerékvágásba.

A közutak járhatóvá tétele és az elektromos hálózat helyreállítása az elsődleges célja a XII. kerületben a hatóságoknak. Az időjárási előrejelzések szerint jelentős változás csak csütörtöktől, a fák ágaira fagyott jég olvadásától várható – hangzott el a XII. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös kedd délutáni sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A XII. kerületi helyszíni operatív törzsnek is helyet adó Hollós utcai Jókai Klubban tartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester elmondta: továbbra is veszélyes a Konkoly-Thege Miklós utca és az Irhás-árok, valamint ezek környéke.

Azt kérik a lakosságtól, ha lehet, maradjanak otthon, a gyerekeket se vigyék óvodába, iskolába és az utcára, de még a kertbe se menjenek ki, mert bármikor bárhol kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Pokorni Zoltán kiemelte: az időjárás-előrejelzések szerint a csütörtöki–pénteki nap hozhat változást, amíg azonban a fák ágaira rakódott jég el nem olvad, addig az érintett területek veszélyesek maradnak. Jelenleg a lakott területeket igyekeznek biztonságossá tenni, de az erdei területek még hetekig veszélyesek maradnak, ezért a sétálni vagy kocogni szándékozók inkább kerüljék el az erdőt – figyelmeztetett.

A kerületben élők az önkormányzat 06-30-623-9973-as telefonszámát szükség esetén éjjel-nappal hívhatják.

Javult a helyzet Nagykovácsiban

A katasztrófavédelem kedd délutáni tájékoztatása szerint ismét van áram Nagykovácsiban, s helyreállt a közlekedés rendje is a Pest megyei településen. A település alpolgármestere, Szemessy Barbara ugyanakkor kora este azt írta a Facebookon, hogy az áramszolgáltatás még bizonytalan, ezért kérte a lakókat, hogy fűtsék fel otthonaikat, és töltsék fel a mobiltelefonokat, hogy megelőzhessék a további problémákat. A településen a Kaszáló utcai óvoda ügyeletet tart. Áramkimaradás esetén várják a melegedni vágyókat. Szerdán még nem működnek az oktatási intézmények, csak ügyeletet tartanak. Az alpolgármester óvatosságra intette mindazokat, akik leszakadt vezetéket látnak, s kérte, hogy jelezzék azt az ELMŰ forródrótján.

Életveszélyesek a jéggel borított fák

A vasárnap délután kezdődött esőzés következtében kedd délelőttre öt centiméteres jégréteg rakódott a faágakra. Az egy fát terhelő akár négy-öt tonnányi jeget pedig az egészséges erdőállomány sem tudja elviselni – mondta el Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Hozzátette: az erdő nemcsak most, akkor is veszélyes lesz, amikor elkezd olvadni a jég, hiszen akár több kilogrammos jégdarabok is zuhanhatnak le majd a fákról.

Nagyjából 20 ezer hektárnyi erdőterületet érint a jegesedés, Budapesten kívül a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Gödöllői-dombságban. A fővároson belül hozzávetőlegesen 2000 hektár erdő károsodott, és ebből ezer hektár a XII. kerülethez tartozik. Emellett a II. és a III. kerületet, a Hármashatár-hegy, Pesthidegkút és a Hárshegy térségben van baj.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top