Aktuális

Vörös körömlakk, lépésszámláló és acélakarat – Neelie Kroes titkai

Te hogyan tervezed az életedet a nyugdíjkorhatár után? Csak az egészség, csak a család, szépen csendesen? Esetleg Chanel-kosztümben és dizájnercipőkben lejtenél Brüsszelben az Európai Unió egyik legmagasabb rangú tisztviselőjeként? Nem elképzelhetetlen.

Neelie Kroes 64 évesen lett az Európai Bizottság versenyügyekért felelős biztosa, négy évvel később kapta meg a digitális tárcát. Igen, Európa első információtechnológiai szakpolitikusa egy hetven-egynéhány éves holland nő volt néhány héttel ezelőttig. Na de nem is akármilyen nő. Acélkemény. Innen is kapta egyik becenevét: a Vaslady már nem lehetett, így ő lett Nikkel Neelie. 

Először családja szállítmányozással foglalkozó cégében dolgozott, majd volt rotterdami városi képviselő, vezetett üzleti tanulmányokat oktató egyetemet, liberális színekben kétszer is a holland törvényhozás alsóházának tagja lett, és több kormánynak is tagja volt kereskedelmi miniszterként. Ezután jött csak az európai karrier, ami a világ legbefolyásosabb emberei közé emelte.

Nemrég jelent meg a biztosi működéséről szóló életrajza, amit egyik beosztottja írt. A létező legmelegebb hangú személyes dicséret a szövegben az, hogy Neelie mennyire korrekt volt a munkatársaival. A szabadon letölthető írásból egy hihetetlen teherbírású asszony képe bontakozik ki.

Vörös körömlakk, lépésszámláló és acélakarat - Neelie Kroes titkai

Vörös körömlakk és lépésszámláló karkötő

Nikkel Neelie nemcsak másokkal, de önmagával szemben is kérlelhetetlen, és bár a megjelenésére is nagyon ad, a vörös körömlakk csak egy jelzés, hogy kivel állunk szemben. Amikor első biztosi jelölése után a bizottsági meghallgatáson megalázták, hogy nem beszél elég jól angolul, akkor ez az itthon már bőven nyugdíjaskorú asszony nekifeküdt, és néhány hónap alatt tévébemondót megszégyenítő szintre hozta fel a kiejtését és a szövegolvasását. Ezek után nem is meglepő azt olvasni, hogy Neelie lépésszámláló karkötőt visel – megvan a napi célja, hogy mennyit kell gyalogolnia. A munkatársai csak kezdetben mulattak rajta, hogy a leghosszabb útvonalat választja a kávéautomatához, vagy hogy minden külső megbeszélésre lehetőség szerint gyalog megy. 

Nem mintha nagyon számítana neki, hogy mit gondol róla a külvilág: az otthoni korrupciógyanús ügyei sem roppantották meg a karrierjét, és könnyen visszapattantak róla a vádak, hogy miért alkalmaz tanácsadónak plagizált doktori miatt bukott német minisztert. “Nem egy szentre, hanem szakértőre van szükségem” – mondta.

Soha nem tér ki a konfliktushelyzetek elől, legyen szó arról, hogy versenyügyi biztosként kulcsszerepe volt abban, hogy közel félmilliárd dollárra büntették a szoftveróriás Microsoftot, vagy hogy bevezették az Európa-szerte egységes roamingdíjakat. De mi, magyarok is számtalan példáját láttuk kiállásának a reklámadó, vagy legutóbb az internetadó kapcsán – hivatali idejének egyik legutolsó Twitter-bejegyzése is épp az internetadó visszavonásának üdvözlése volt. 

Vörös körömlakk, lépésszámláló és acélakarat - Neelie Kroes titkai

Magasról tesz arra, hogy kedvelik-e vagy sem

Neelie Kroes rájött, egy európai biztosi pozíció leginkább a kommunikációtól lesz fontos. Így aztán minden olyan ügyben gyorsan és igen határozottan véleményt nyilvánított, ami a hozzá tartozó területeket érintette. Meggyőződése ugyanis, hogy Európáért érdemes harcolni. Ahogy ő fogalmazott: “Fenemód megharcolok azért az Európáért, amiben hinni tudtok.”

Nagyon sok nővel ellentétben úgy fest, hogy ő magasról tesz arra, hogy kedvelik-e, vagy sem. Az ugyanis kétségtelen, hogy a szakmai kvalitásai, a szorgalma és a munkatempója elismerést érdemel. Ezt az elismerést a hazájában meg is kapta: a második Barroso-bizottság felállítása előtt a holland miniszterelnök magának nézte ki a biztosi pozíciót. Csakhogy megkérdezték a hollandokat, ők kit szeretnének az Európai Bizottságba küldeni, és 93 százalékuk Neelie Kroesre voksolt. Akinek így viszont 68 évesen meg kellett tanulnia egy újabb területet, ami csak részben kapcsolódott az általa már jól ismert európai versenyképességi kihívásokhoz. És persze ezt is jól csinálta.

El tudta hitetni, hogy Európa jövője a digitális versenyképességben rejlik, és hogy az információtechnológiai cégek hatalmas munkaerőigénye lehet az uniós országokban egyre komolyabb fiatalkori munkanélküliség megszüntetésének kulcsa. Igazat kell adnunk neki abban, hogy a világ egy digitális jövő felé halad, “amelyben Európa vagy vezető szerepet játszik majd, vagy csak követi a vezetőket, de az is lehet, hogy csak az asztalra kerül fel a menü részeként”, ha nem cselekszünk. És ő cselekedett.

Vörös körömlakk, lépésszámláló és acélakarat - Neelie Kroes titkai

“A legfontosabb példaképek körülöttetek vannak”

Épp egy hónappal ezelőtt járt le a biztosi megbízatása, de borítékolható, hogy Neelie Kroes nem fog otthon ülni, hiszen rengeteg jótékonysági szervezetben vállalt tisztséget. Eddigi pályája alapján egy igazi örökmozgó, kíváncsian várjuk, legközelebb mibe veti bele magát.

Lehet, hogy nem ő a tökéletes példakép, akit el lehet képzelni, de érdemes megfontolni, amit erről mond: “Hiszek abban, hogy fontosak a példaképek. Nem olyanok, mint én, bár értem, hogy mostanra miért lettem én is az. De a legfontosabb példaképek körülöttetek vannak. Ők azok az ismerős emberek, akikről azt gondoljátok: »Ez a lány vagy nő olyan, mint én. Ha ő meg tudja csinálni, akkor talán én is.« Erre van szükségünk, hogy a körülöttünk lévő emberek példaképeivé váljunk.”

A kor pedig? A kor valószínűleg Neelie Kroes szerint is csak egy szám. Az unokájának legalábbis ezt mondta, amikor a kisgyerek azt tudakolta, hogy hány éves: 

– Miért kérded? 72 éves vagyok. 

– És még életben vagy? 

– Hát látod, ezért sietek állandóan, hogy mindent elvégezhessek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top