Aktuális

Egyre több a női embercsempész

Tíz elítélt embercsempész közül átlagosan ma már csaknem három nő – olvasható az ENSZ közzétett globális jelentésében.

A világszervezet kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatala (UNODC) arról számolt be, hogy a 2010 és 2012 között bűnösnek nyilvánított embercsempészek 28 százaléka nő. Közülük sokakat a női áldozatok bizalmának megszerzése végett alkalmaztak őrként, toborzóként, pénzbeszedőként.

Ezzel szemben nőket kevesebb alkalommal ítélnek el olyan súlyos bűncselekményekért, mint amilyen a gyilkosság és rablás. Az ENSZ-jelentés szerint az ilyen bűntettek elkövetéséért letartóztatottaknak általában csupán 10-15 százaléka nő.

Kristiina Kangaspunta, az UNODC embercsempészettel foglalkozó csoportjának vezetője megjegyezte, hogy a nők aránya “kimagasló” a személyek illegális szállítását végző bűnözők között. “A női embercsempészek gyakran szoros kapcsolatban állnak az áldozatokkal. Előfordul, hogy ők tévesztik meg, szervezik be vagy szállítják a szerencsétleneket” – mondta Kangaspunta.

A szakértő hozzátette, hogy mivel az embercsempészetet felderítő nyomozások nagyrészt az áldozatok vallomásaira épülnek, leggyakrabban a szervezett hálózatok alsó szintjein álló csempészeket tudják azonosítani és lefülelni, közöttük számos nőt, miközben a bűnszervezetek élén állók, többségében férfiak, általában megússzák a büntetést, hiszen velük nem találkoznak a csempészettek.

Az UNODC szerint a női embercsempészek esetén a rokoni szálak jobban számítanak, mint a férfiaknál: harminc országban több mint száz olyan esetet jegyeztek fel, amelyben a női embercsempészek férjükkel, anyjukkal, lányukkal, esetleg testvérükkel dolgoztak együtt. A csempészettek végül a legtöbb esetben kényszermunkásokká vagy szexuális kizsákmányoltakká váltak. Összességében véve a női bűnelkövetők aránya Dél- és Kelet-Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten harminc százalék körül mozgott, miközben Nyugat- és Közép-Európában ez az arány alig haladta meg a húsz százalékot.

Az ENSZ-jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy azokban az országokban, ahol magas a női embercsempészek aránya, ők is gyakran az áldozatok közül kerülnek ki. “Saját kizsákmányolásuk hatására néhány fiatal lány és nő számára az jelenti a kiutat reménytelen helyzetükből, ha saját maguk is embercsempészekké válnak” – jegyezte meg Aidan McQuade, egy nemzetközi rabszolgaság-ellenes szervezet igazgatója, és hozzátette: “az a szomorú igazság, hogy ahol erőszak tapasztalható, csakúgy, mint az embercsempészet esetén, ott az áldozatok gyakran válnak elkövetőkké”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top