Aktuális

A rendőrség szerint “a kacérkodás nemi erőszakot válthat ki”

Úgy látszik, a testületnél még mindig úgy gondolják, hogy az áldozat is hibás, ha megerőszakolják. Legalábbis ez derül ki egy mai közleményükből.

Nagy vihart kavartak az elmúlt napokban a rendőrség Selfie videói, melyekkel a nők elleni erőszak megelőzése érdekében készítettek. A cél jó volt, a megvalósításba azonban otromba hiba csusszant. “A tehetsz róla, tehetsz ellene!” címet viselő klipeknek már a szlogenjében is ott van az áldozathibáztatás, a tartalmukról nem is beszélve. Az ügy futótűzként terjedt el a magyar sajtóban, sőt még a The Guardian brit napilap is beszámolt róla. Több emberjogi szervezet pedig követeli, hogy vonják vissza a videókat.

Mi tegnap készítettünk egy összeállítást, hogy megmutassuk, hogy néznek ki az ilyen kampányok azokban az országokban, ahol nem az áldozatot állítják pellengérre, hanem – nagyon helyesen – azt hangsúlyozzák, hogy az erőszakról az erőszakoló tehet. 

Úgy tűnik azonban, a rendőrséget mindez nem hatotta meg. A Baranya Megyei Rendőrkapitányság álláspontja szerint semmi gond nincs a kisfilmekkel. 

A habsipka a torta tetejére pedig ma került fel. A Vas Megyei Rendőrkapitányság egy felhívást tett ki honlapjára, melyben egyebek között ez áll:

“A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megelőzésben a női metakommunikációnak óriási szerepe van. A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot. Fontos, hogy csak akkor közvetítsünk ismerkedési szándékot, ha valóban kapcsolatba kívánunk lépni a másik féllel, mivel a visszautasítás dühöt kelthet a hozzánk közeledőben.”

Mindezt ma, a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapján. Kell ehhez bármilyen kommentárt fűzni? 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top