Aktuális

Ne hidd el, hogy tehetsz róla, az erőszak nem a te hibád!

Le lehet arról szállni, hogy egy nő hogyan volt felöltözve, mennyire viselkedett kihívón vagy épp mennyit ivott, mielőtt megerőszakolták. Ha nem akarta a szexet, a helyzet világos. Külföldi példák, melyeket ajánlunk a magyar rendőrség figyelmébe is.

Ismét bebizonyosodott, hogy idehaza még bőven van hová fejlődni, de a világ több pontján sikerült már felhívni a figyelmet a nemi erőszak problémájára úgy, hogy a tanulság nem az, hogy a nők tehetnek arról, ha inzultus éri őket. Mert nem!

“Meg tudjuk állítani” – Nagy-Britannia

A skót rendőrség kampánya férfiakat céloz meg, hogy tisztázza, mit jelent, ha egy lány beleegyezik az aktusba. Sőt, ha a lány bele is egyezik, azt joga van bármikor visszavonni. A kampány célja, hogy tudatosítsa, a konszenzus nélküli szex az nemi erőszak, és hogy a férfiakat is érhetik ilyen támadások.

“Tudom, hogy ha egy lány alszik, az nemet jelent. És te tudod?”

“Tudom, hogy ha egy lány nemet mond, az nemet jelent. És te tudod?”

“Tudom, hogy ha egy srác nemet mond, az nemet jelent. És te tudod?”

“Olyan srác vagyok, aki nem kényszeríti a barátnőjét szexre. És te?”

“Olyan srác vagyok, aki nem fekszik le egy lánnyal, ha az túl részeg. És te?”

“Ne legyél az a srác” – Kanada

“Csak azért, mert nem mond nemet, még nem mond igent. Ne legyél az a srác” – áll a plakáton, ahol egyértelműen látszik, hogy a beleegyezés nélküli szex szexuális erőszakot jelent. Miután a plakátot elhelyezték a városi iskolákban és bárokban, 10 százalékkal csökkent az erőszakolások száma.

“Közünk van hozzá” – Egyesült Államok

Barack Obama és Joe Biden alelnök indította útjára a legújabb nemierőszak-ellenes kampányt idén szeptemberben a Fehér Házban. Az egyetemi campusokon történt megdöbbentően sok erőszakos eset hívta életre a kampányt, hogy az amerikaiak ne kívülállóként tekintsenek a személyes drámákra: a nemi erőszak nemcsak a nők problémája, hanem mindenki felelőssége, a megelőzésért többet lehet tenni, és nem szabad az áldozatok vállát még felesleges bűntudattal is terhelni. A kisfilmben szerepel többek között Kerry Washington és Jon Hamm is.

“El a kezekkel a metrón utazóktól” – Franciaország

Az Osez La Féminisme csoport azután indította kampányát a párizsi metró vonalain, hogy kiderült: a nők 94 százalékát érte már inzultus utazás közben, 41 százalékukat fogdosták, tapogatták. Négyből három nő változtatta meg a viselkedését és öltözködését, ha metrón utazott, nehogy kihívja férfi utastársai nemkívánatos figyelmét és agresszióját. “Ha a kocsi tömve van, ne használja ki arra, hogy utastársának dörgölőzzön.” “Figyelmeztetés: ha a kezedet a fenekemre teszed, oltári nagy pofont kapsz.” “Fogdosás, tapogatás esetén kiabáljon, kérjen segítséget, üssön.” “A fogdosást a törvény 75 ezer euró büntetéssel és 5 év börtönnel bünteti.” A támogató kampányra azért is szükség van, mivel a nők 85 százaléka úgy érezte, hogy senki nem segítene neki, ha egy férfi szexuálisan zaklatná a metrón.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top