Aktuális

Sok az új hazai milliárdos

A Top 150 magyar milliárdos összvagyona 2456 milliárd forint.

A 150-es listára idén 18 új szereplő került fel, összesített vagyonuk meghaladja a 140 milliárdot –  derül ki a Népszabadság leggazdagabb magyarokat bemutató kiadványából, amely egy hét múlva jelenik meg. A beugró szint hárommilliárdos vagyon volt.

Az új szereplők közül a korábbi években tapasztaltnál jóval többen, összesen kilencen azonnal az első százban szerepelnek, amelyhez 6,5 milliárd forintos vagyon kell. Az újak bekerülésével párhuzamosan jó páran kikerültek az összeállításból, köztük olyanok is, akik az előző évi toplistán még 7-8 milliárd forintos vagyonnal szerepeltek.

Az összeállításban szereplők összvagyona 2456 milliárd forint, átlagosan meghaladja a 16 milliárd forintot. A jelenlegi átlagbérrel számolva ez több mint 8300 év keresetének felel meg, de ilyen tempóval a lista aljára is csak másfél ezer év alatt lehet felkapaszkodni.

A legtehetősebbek több mint fele – 84 személy – hivatalos lakcíme alapján Budapesten él. A náluk összpontosuló vagyon alapján a főváros súlya még nagyobb, a Budapesten élő gazdagok 1676 milliárd forint felett diszponálnak, a teljes lista vagyonának több mint kétharmada hozzájuk köthető.

Az igazán tehetős magyarok közül a legtöbben – minden harmadik – az iparból szedte meg magát, a szektorok közül azonban messze nem ez a legjövedelmezőbb. A pénzügyi területen befektetők átlagosan közel 22 milliárd forint fölött rendelkeznek, míg a gyártással, termeléssel foglalkozók “alig” 12 milliárddal. Az iparnál jövedelmezőbb az ingatlan, akik ebbe fektettek, átlagosan 18,6 milliárd forintot mondhatnak magukénak, de szépen hoznak a szolgáltatások (átlagosan 18 milliárd) és a kereskedelem (átlagosan 16,4 milliárd) is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top