Aktuális

Te is megérdemled a fizetésemelést!

A férfiak valóban többet keresnek? És mi a helyzet a fizetésemeléssel? Vajon azt is könnyebben kapnak? Nem biztos, de talán magabiztosabban kiállnak magukért. Pedig a fizetésemelést te is megérdemled!

Mi, nők állítólag kevesebbet keresünk a férfiaknál, egyes tanulmányok szerint konkrétan ugyanabban a pozícióban is vastagabb a férfiaknak szánt virtuális boríték, míg máértekezések szerint ez az adat országos átlag, ami magában foglal minden foglalkozást, beleértve a tipikusan nők által betöltött, meglehetősen szerényen honorált munkahelyeket is, mint az ápoló, a tanár, az óvodapedagógus, melyek jelentősen lehúzzák a női fizetések átlagát.

A legtöbb multicégnél tabu, hogy ki mennyit keres, ezért akár valóban kereshet ugyanazon pozícióban egy nő kevesebbet a férfi munkatársainál. Tekintsünk el attól, hogy ez így van-e, vagy sem, csak nézz bele a pénztárcádba: elégedett vagy?

Sokan szeretnénk fizetésemelést, azonban nem merünk kérni, mert félünk a visszautasítástól. Ismerek olyat, aki gondosan el is menti magának a cég negyedéves teljesítményéről szóló (sosem elégedett) hírleveleket, hogy tudatosítsa magában “ááá, most rosszul áll a cég, úgysem adnak fizuemelést senkinek”, a legtöbben azonban egyszerűen úgy érezzük, talán nem is érdemeljük meg, mert semmi kiemelkedőt nem teljesítettünk. Ez az első, amit mindenképp ki kell verned a fejedből: megérdemled!

 Te is megérdemled a fizetésemelést!

Mi az, amit egy férfi mindenképpen megtesz, ha fizetésemelést akar kérni? Felsorolja az eredményeit, kicsit talán még fényezi is magát, mi, nők, azonban még a reális eredményeinket éértékeinket is képesek vagyunk jelentéktelennek gondolni.

Tipikus ön(le)értékelő női megjegyzések:

  • “Jah persze, megcsináltam, ez a minimális elvárás, nem?!” 
  • “Oh, szerencsém volt, nem nagy ügy…”
  • “Igen, ezt meg ezt én csináltam (ami a munka 90%-át tette ki), de XY segítsége nélkül mit sem ért volna az egész…”

Ilyen mondatokat egy férfitől biztosan nem hallasz, ha a saját teljesítményének értékeléséről van szó

Az elmúlt 9 évben a szokásos éves fizetésemelés mellett (ami vagy volt, vagy nem) kétszer sikerült “soron kívül” emelést elérnem, még a recesszió idején is. 

Lássuk, mi mindennel erősítheted meg magadban a hitet, hogy igenis megérdemelsz egy kis emelést…

Gyűjtsd a dicséreteket!

Ha nehezedre esik saját magadat dicsérni, mert azt nagyképűségnek tartod, akkor gyűjtsd a dicséreteket! A jelentéktelennek tűnőeket is! Legyen az e-mailben érkezett, amikor valaki megköszöni, hogy gyorsan reagáltál, vagy megoldottad a problémáját, vagy szóban, amikor valaki az elégedettségét fejezi ki. 

Ha a cégednél van teljesítményértékelési rendszer, és legalább egy évben egyszer kapsz szóbeli éírásos értékelést is a munkádról, az itt kapott pozitív visszajelzések mindenképpen jó ütőkártyák a kezedben, ha viszont évközi emelést szeretnél, akkor a dicséretek szisztematikus gyűjtése lehet segítségedre.

Erősítsd magadban a tudatot, hogy értékes munkaerő vagy, akire lehet számítani, aki jól végzi a dolgát. Ne úgy tekints ezekre a visszajelzésekre, hogy “ó ez a minimum, hogy megcsináltam”, hanem fogadd el, hogy ezek ÉRTÉKEK, amiket Te adsz a cégnek. Azokat a dicséreteket, amelyekben kifejezetten kiemelik, hogy milyen klasszul dolgozol, mentsd el magadnak egy külön mappába, vagy nyomtasd ki. Önbizalom-erősítőnek is kiváló. Ha elbizonytalanodnál, hogy nem is vagy igazán jó munkaerő, aki érdemes lenne egy kis fizetésemelésre, szedd elő, illetve ha a főnöködnek kétségei lennének, told őket az orra alá

Mit tehetsz még és milyen jogaid vannak? A teljes cikket a Női Pálya blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top