Aktuális

2014. lehetett a legmelegebb év

Az idei október volt a legmelegebb az időjárási statisztikák 1880 óta íródó történetében – közölte csütörtökön az Amerikai Óceáni és Légköri Intézet (NOAA), amely szerint az év első tíz hónapjában mért átlaghőmérséklet is minden korábbi értéket felülmúl, így valószínűsíthető, hogy a 2014-es esztendő lesz az eddigi legmelegebb.

A NOAA jelentése szerint októberben az átlaghőmérséklet 0,74 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. században mért 14 fokos októberi átlagnál. A rekord elsősorban a tengervizek magas felszíni hőmérsékletének tudható be, de a szárazföldön is nagy volt a meleg.

A déli féltekén – főként Latin-Amerika déli vidékén, valamint Nyugat- és Dél-Ausztrália nagy részén – általánosan rekordhőmérsékleteket mértek októberben. Az északi féltekén Európa déli részén, az Egyesült Államok nyugati partvidékén és az orosz Távol-Keleten mértek rekordokat. Szibéria középső részén viszont az átlaghőmérsékletnél 4-5 Celsius fokkal alacsonyabb értékeket jegyeztek fel.

Az október egyébiránt sorozatban a harmadik, az elmúlt hatból pedig az ötödik hónap volt, amely átlag-hőmérsékleti rekordot döntött. (Az év hetedik hónapja a negyedik legmelegebb július volt a feljegyzésekben.)

Az óceánok felszínének hőmérséklete 2014 októberében az év tizedik hónapjában valaha tapasztalt legmagasabb érték volt, és 0,62 fokkal haladta meg a 20. századi átlaghőmérsékletet, a 15,9 fokot. A tengerek átlaghőmérséklete május óta egyfolytában meghaladta a korábbi rekordokat.

Az év első tíz hónapjának átlaghőmérséklete 0,68 fokkal volt magasabb a 20. században mért 14,1 foknál, és szintén rekordot döntött a feljegyzésekben. “Egyre inkább úgy tűnik, hogy a 2014-es év lesz az eddigi legmelegebb” – mondta az adatokat értékelve Deke Arndt, a NOAA szakértője. A januártól október végéig mért rekord az 1998 és 2010 azonos időszakában feljegyzett értéket múlta felül.

A rekordhőmérsékleteket úgy mérték, hogy most nem jelentkezett az El Nino néven ismert, a Csendes-óceán felől érkező, 5-7 évente ismétlődő meleg áramlat, amely jelentősen befolyásolja a Föld éghajlatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top