Aktuális

A magyarok fele nem jön ki a pénzéből

Leginkább a szórakozáson, a ruházkodáson és a hasunkon spórolunk. A fiatalok helyzete különösen aggasztó – derül ki egy felmérésből.

21 európai országban, több mint 21 ezer ember részvételével készített kutatást egy követeléskezelési szolgáltatásokat nyújtó cég – számolt be róla a metropol.hu. A magyarokat érintő leginkább figyelemre méltó eredmény, hogy a megkérdezettek 49 százaléka mondta azt, hogy nem jön ki a havi jövedelméből. Ennél csak a görögöknél és a portugáloknál rosszabb a helyzet.

A magyarok szerint a pénzügyi problémák fő oka a munkanélküliség, a hitelek törlesztése, az üzemanyagár növekedése és a jövedelmek csökkenése. Leginkább a kikapcsolódás, a ruházkodás és az étkezés költségeit próbálják visszafogni az emberek idehaza azért, hogy meg tudjanak élni, ám a résztvevők 44 százaléka így is azt gondolja, hogy nincs elég pénze a méltányos élethez. A 35–49 év közötti korosztálynak a fele így látja a helyzetét.

A hazai viszonylatokat tekintve a fizetési hajlandóság tovább romlott, Görögország után Magyarország a második legrosszabb fizetési morállal rendelkező ország a régióban.

A fiatalok a gazdasági válság legnagyobb áldozatai

Amellett, hogy a magyarok túlnyomó része pesszimista a jövőt illetően, a fiatalok helyzete itt halmozottan problémás: az európai átlaghoz képest több a munkanélküli fiatal, illetve rengetegen döntenek úgy, hogy más országban helyezkednek el – az állástalanok 42 százaléka képzeli el a jövőjét külföldön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top