Aktuális

Bezárt boltok a Balatonnál: mi lesz így a nyári szezonban?

Nehezen tudja elképzelni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a Balaton partján a nyári szezonban vasárnap zárva legyenek az üzletek.

Varga Mihály minapi nyilatkozata szerint a kérdésről még idén dönthet a parlament. “Gazdasági és turisztikai szempontokat is figyelembe kell venni, egyeztetünk, jó kompromisszumot kell találni” – fogalmazott a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló javaslat kapcsán. A KDNP által benyújtott vitás kérdésekkel teli javaslat szerint egy bizottság döntené el, hol, mely üzletek és mikor kaphatnának felmentést a vasárnapi zárva tartás alól.

Varga Mihály beszélt a cafeteria-rendszer átalakításáról is: a legtöbb embert érintő, évi 200 ezer forintos szintig nem lesz változás jövőre. “Az e fölötti részen viszont szeretnénk, ha valóban célzottan tudnánk ezt a támogatást használni. Ezért azt javasoljuk majd a parlamentnek, hogy ezt csak a Szép-kártyára lehessen felhasználni. Ez ugye jelent vendéglátást, belföldi turizmust, szálláshelyfoglalást.”

A sonline.hu emlékeztet, a balatoni szállodások és éttermesek körében értetlenséget váltott ki az az eredeti javaslat, miszerint 51 százalékra emelnék a cafeteria adóját, így a Szép-kártyáét is. Hiszen éppen ez, illetve elődje, az üdülési csekk élénkítette jelentősen a belföldi turizmust az elmúlt években.

Éppen Varga Mihály miniszter emelte ki az idei siófoki pünkösdi szezonnyitón, hogy milyen komoly szerepet játszott a Szép-kártya a balatoni vendégéjszakák számának növekedésében. Csak a siófoki vállalkozók tavaly egymilliárd forintnyit váltottak be Szép-kártyáról, az összes balatoni kártyaforgalom negyedét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top