Aktuális

Nincs elég pénz az ebola elleni küzdelemre

Indulhat a gyűjtés, mert az ENSZ-nek erre most nem futja.

Az ebola elleni küzdelemmel megbízott ENSZ-misszió vezetője, Tony Banbury azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy még nem állnak rendelkezésre a halálos kór leküzdésére szükséges források. Habár Nagy-Britannia, Kína, az Egyesült Államok és Kuba is jelentősen hozzájárul az összeghez, a meglévő pénz és a szakemberek (katonák, orvosok) száma még mindig nem kielégítő.

Az áldozatok száma már elérte a 4818-at a WHO szerint, ebből 27 haláleset történt Libérián, Sierra Leonén és Guineán kívül.

Magyarországon egy lelkes csapat közben saját eszközeivel veszi fel a harcot az ebola, pontosabban az ebola körüli tévhitek ellen. Az ebolavírusról készült ismeretterjesztő rövidfilm arcai: Kembe Sorel kongói származású színész és Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság Elnöke. A négy és fél perces videóban üzletembereknek és turistáknak adnak tanácsot és pontos információt arról, hogy mire kell ügyelniük, ha az afrikai kontinensre utaznak.

 

“A sztereotípiákat szeretnénk eloszlatni ezzel a kisfilmmel, és pontos tényeket szeretnénk megosztani mindenkivel, hogy a helyén kezeljék az eboláról napvilágra került, sokszor felesleges hisztériát keltő információkat – nyilatkozta Balogh Sándor. Több helyen indokolatlanul nagy a pánik  az ebola miatt, holott például a maláriába egy év alatt csak az afrikai kontinensen hatszázezernél is többen halnak bele. Az elnök több olyan esetet is elmesélt, amikor afrikai diákokat az elmúlt hetekben kiközösítettek, diszkrimináltak, például látványosan nem fogtak velük kezet azért, mert rájuk sütötték, hogy ebola által fertőzött országból jöttek, és biztos megfertőződtek a halálos vírussal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top