Aktuális

Attól szép a nő, hogy szőrtelen?

Elhiheted, ha ezt egyszerre öt nő mondja, ráadásul egy tankönyvben. Szőrös vagy? Bozontos a szemöldököd? Leülni, egyes!

Köszönjük a Feminizmus nevű Facebook-oldalnak ezt a felfedezést. Miután már tudjuk, hogy a család=apa+anya+gyerek és a házasság előtti szex bűn, szinte meg se kottyan egy kis szégyenérzet azzal kapcsolatban, ami természetes. A 14 éveseknek szánt nyolcadikos biológiakönyv “látványos szépséghibaként” említi lányoknál a szőrös alkart.

“Hasonló, de látványosabb szépséghiba a lányoknál az arcon, az alkaron és a lábszáron megjelenő erőteljesebb szőrnövekedés. A nem kívánatos látványt a szőrszálak színtelenítésével vagy időleges eltávolításával (gyantázás, epilálás) lehet megszüntetni” – tudjuk meg a műből.

Egy másik oldalon a kívánatos szemöldökhosszról, a szempillafestésről és a ránctalanító masszázs mikéntjéről oktatják a lányokat a szerzők.

A szépségápolásról szóló részt csak olvasmánynak szánták, amelyre amúgy azért volt szükség, mert az egészségtan modult is bele kellett illeszteni a nyolcadikos biológia-tananyagba. Mondjuk már az sem világos, hogyan tartozik az alkar szőrtelenítése vagy a szempilla-spirálozás az egészségtan tárgykörébe.

Olyat azért serdülőkorunk nagy kedvenceiben – mint a Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyve vagy a Tinilányok könyve – sem olvastunk, hogy szégyenkezni kell a szőrös kar miatt, vagy hogy idejekorán kezdjük el a ránctalanító masszázst (miközben masszív harcot folytatunk a tinédzserkori pattanásainkkal). Ja, és aki már látott legalább távolról divatmagazint, az talán észrevette, hogy a hosszú, természetes szemöldök a divat. A könyv 2009/10-ben újult meg, de mintha a múlt század ötvenes éveibe vinne vissza.

Az ominózus oldalakkal még a Nyelv és Tudomány is foglalkozott: “…ebben az esetben sem az a probléma, hogy valakik saját ízlésüknek hangot adnak. A probléma azzal van, ezt egyedüli helyes álláspontként, sőt tudományos megállapításnak álcázva mutatják be. Lássuk be: egészen más azt mondani, hogy »nekem nem tetszik, ha egy nő lába szőrös«, mint azt állítani, hogy »helytelen, ha egy nő lába szőrös«. A tankönyv ráadásul azt sugallja, hogy az erőteljesebb szőrnövekedés, az izzadás vagy a nem megfelelő hosszúságú szemöldök valamiféle testi hiba, mely mindenképpen korrekcióra szorul.

Ennél jobban nem is érthetnénk egyet a szerzővel. Ez a látványos szépséghiba a tankönyvek között szépségápolási kordokumentumnak végül is beillik. Hátha megtetszik egy történelemkönyv-írónak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top