Aktuális

Éhségsztrájkba kezdett a röplabdameccs miatt bebörtönzött iráni nő

"Illegális fogva tartása" miatt újabb éhségsztrájkba kezdett az a brit–iráni állampolgárságú nő, akit egy év börtönre ítéltek ügyvédje szerint azért, mert Teheránban be akart jutni egy férfi röplabdamérkőzésre – jelentette hétfő este a BBC brit közszolgálati adó az elítélt családjára hivatkozva.

A 25 éves Goncseh Gavamiról a testvére azt mondta, hogy szombat óta nem eszik és nem iszik semmit, így tiltakozik indokolatlan letartóztatása ellen. A Londonban jogot végzett fiatal nőt június 20-án vették őrizetbe egy stadionnál, a múlt hét végén pedig az iráni igazságszolgáltatás által gyakran alkalmazott vádpontban, a rendszer elleni propaganda terjesztésében bűnösnek mondta ki és egy év szabadságvesztéssel sújtotta egy bíróság.

Iránban a nők nem vehetnek részt röplabda- vagy labdarúgó-mérkőzésen, a hivatalos indok szerint azért, hogy megóvják őket a férfi szurkolók illetlen viselkedésétől. Gavami szeptemberben már tartott egy éhségsztrájkot – olvasható a Facebookon, ahol családja és barátai kampányt indítottak szabadon engedéséért.

A Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) elnöke, Ary S. Garcia hétfőn jelentette be, hogy Goncseh Gavami szabadon bocsátását kéri. Garcia elmondta: levelet írt az ügyben Hasszan Róháni köztársasági elnöknek, továbbá az Iráni Röplabda Szövetség, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is próbál segíteni. A Magyar Röplabda Szövetség hétfőn közleményben jelezte, hogy csatlakozott Garcia felhívásához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top