Aktuális

Halottak napja: rendkívüli temetői nyitva tartás és közlekedés

Meghosszabbított nyitva tartással, reggel 7-től este 8 óráig várják a látogatókat péntektől hétfőig a temetők. Sűrűbben járnak a tömegközlekedési eszközök, és rendkívüli járatokat is üzembe helyez a BKK.

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából rendkívüli nyitvatartási és közlekedési rend lép életbe a sírkertekben és azok környékén. A Budapesti Temetkezési Intézet tájékoztatása szerint az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben péntektől vasárnapig ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok segítik a közlekedést. Az ünnepek alatt gépjárművel tilos behajtani a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert azonban kivétel. Az Új köztemetőbe díjmentesen lehet autóval behajtani.

Ha a temetői gyalogosforgalom sűrűsége engedi, a mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatókat szállító járművet időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe. Rendkívül indokolt esetben bemehetnek a nagyon idős, illetve járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező embert szállító autók is 7 és 12 óra között, a gyalogosforgalom függvényében. A Budapesti Temetkezési Intézet ezért arra kéri a mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat, hogy az ünnepek alatt lehetőség szerint ebben az idősávban keressék fel a temetőket.

Másképp járnak a tömegközlekedési eszközök

Mindenszentek és a halottak napján rendkívüli forgalom várható a fővárosi temetők környékén, ezért a sírkertekhez közlekedő járatokat a sűríti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Emellett rendkívüli járatokat is indítanak. A menetrendeket itt lehet megtalálni. A nagyobb temetők környékén sok helyen lép életbe forgalomkorlátozás, illetve megállási tilalom. Erről minden információ megtalálható itt.

A hétvégi, temetői közlekedés megtervezésében jól jöhet a BKK térképe is:

Halottak napja: rendkívüli temetői nyitva tartás és közlekedés

Közlekedjünk sokkal figyelmesebben!

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy a halottak napi hétvégén gyakorlatilag az egész ország útra kel, ezért fokozott óvatosságot kérnek mind az autósoktól, mind a gyalogosoktól. A közutakon és a temetők környékén is fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatunk, amely elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul. Ebben polgárőrök is részt vesznek. 

A rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, hogy megakadályozzák az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények – gépkocsifeltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások – elkövetését. Arra kérnek ezért mindenkit, hogy a tömegközlekedési eszközökön, a sírkertekben és azok környékén fokozottan ügyeljenek értékeikre.

Óvatosan a mécsesekkel!

A tűzesetek megelőzése érdekében a gyertyagyújtás veszélyeire hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A gyertyák és mécsesek a szabadban és zárt térben is könnyen tüzet okozhatnak. Az ünnepek idején mindig megnő a tűzesetek száma is. Figyeljünk ezért arra, hogy csak nem éghető alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, és az égő gyertyákat olyan helyre tegyük, ahol nem tudnak eldőlni, és nincs a közelükben gyúlékony anyag. A temetőkben ne hagyjunk égő gyertyát őrizetlenül, mert az avar és az elszáradt, valamint a művirágok is könnyen lángra kaphatnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top