Aktuális

TASZ: a drogfogyasztás megelőzése nem a rendőrség feladata

Adatvédelmi és hatékonysági okokból a jogvédők inkább szakmai szervezetekre bíznák a kábítószer-fogyasztás megelőzését szolgáló programokat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében arra hívja fel a szülők és pedagógusok figyelmét, hogy a rendőröknek hivatalból eljárást kell indítaniuk, ha tanácsadói munkájuk során egy fiatallal szemben felmerül a drogfogyasztás gyanúja. A jogvédő szervezet ezzel arra az akcióra reagált, amelyről néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk. A rendőrség országos drogprevenciós programot indított, amelynek részeként minden rendőrkapitányságon kiválasztanak egy rendőrt, akihez a szülők és a pedagógusok a fiatalok drogproblémáival kapcsolatban tanácsért fordulhatnak, és drogprevenciós előadások megtartására kérhetnek fel.

A TASZ álláspontja szerint ez a program egyrészt adatvédelmi szempontból aggályos, másrészt arra sem alkalmas, hogy hatékony segítséget nyújtson a fiatalkori drogproblémák visszaszorításában. Egy rendőr ugyanis még akkor sem alakíthat ki szociális munkásokéhoz hasonló bizalmi viszonyt a hozzá fordulókkal, ha elvégeztetnek vele egy “gyorstalpaló” drogprevenciós tanfolyamot. Ha ugyanis egy szülő vagy pedagógus tájékoztatja a rendőrt egy fiatalkorú kábítószer-fogyasztásáról, a rendőrségnek a törvény szerint nyomozást kell indítania, a fiatalt előállítják, és büntetőeljárás indul ellene – hívják fel a figyelmet a jogvédők.

Szakirodalomi adatokra hivatkozva azt is hozzáteszik, hogy a rendőrségi drogprevenciós programok alacsony hatékonyságúak. Sárosi Péter, a szervezet drogpolitikai programvezetője szerint a sikeres drogprevencióhoz inkább meg kellene teremteni a jogi és pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy a szakmai szervezetek és az iskolai szociális munkások végezhessék a munkájukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top