Aktuális

Agyonlőtte tanárnőjét az iskolában egy 15 éves diák Észtországban

Osztálytársai szeme láttára, óra közben agyonlőtte tanárnőjét egy 15 éves iskolás fiú hétfő délután Észtországban – közölte a rendőrség.

A kilencedik osztályos diák pisztollyal lőtt rá az 56 éves némettanárnőre, Ene Sarapra, aki ismert pedagógus volt Észtországban. A balti országban ez volt az első iskolai lövöldözés – közölte Jevgeni Ossinovski észt oktatási miniszter.

A véres esemény a Tallinntól 150 kilométerre délre fekvő Viljandiban, a Paalalinna iskolában történt. A rendőrség őrizetbe vette a tettest, aki nem tanúsított ellenállást. A lövöldözésnek más áldozata nem volt – közölte a rendőrség. A gyilkosság idején a tettesen kívül még négy diák tartózkodott az osztályteremben.

Az észt törvények szerint a kiskorú tettest 10 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.Hanno Pevkur belügyminiszter közlése szerint a diák apjának engedéllyel tartott pisztolyát használta. A fegyvert a rendőrség elkobozta.

Toomas Hendrik Ilves államfő elszörnyedve reagált a gyilkosságra. “Ez nem egy iskola vagy egy város tragédiája. Ez egész Észtország tragédiája” – mondta. Taavi Röivas kormányfő kijelentette: “mindannyiunkat sokkolt ez az esemény”.

Észtországban 18 évnél fiatalabb személyek nem vásárolhatnak vagy birtokolhatnak lőfegyvert vagy lőszert, és a kézi lőfegyverek nem gyakoriak az országban. Vadászfegyverek tartása viszont széles körben elterjedt olyan vidéki körzetekben, ahol népszerű a vadászat. Az 1,3 milliós balti országban becslések szerint mintegy 120 ezer fegyver van polgári személyek birtokában.

A vizsgálat folyamatban van, a rendőrség további részleteket nem közölt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top