Aktuális

Új menekülttábor nyílik Magyarországon

A határsértők mozgását nem fogják ellenőrizni, szabadon járhatnak ki és be a táborba.

Háromszáz határsértő befogadására alkalmas ideiglenes menekülttábor kezdi meg működését az Algyőtől több mint tíz kilométerre lévő Nagyfán. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint idén ismét ugrásszerűen nőtt a hazánk területére illegálisan érkező, menedékjogot kérő külföldiek száma, és már a nyári hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteket befogadó intézményrendszer kapacitása nem elegendő.

“Az ország területén menekültek, illetve kérelmezők elhelyezésére szolgáló nyitott befogadó intézmény Debrecenben, Bicskén és Vámosszabadiban működik. A nyitott létesítményként működő intézmények együttes befogadó kapacitása mintegy 1400 fő. Jelenleg 1200-an élnek az intézményekben”tájékoztatta delmagyar.hu-t a legfrissebb adatokról Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtószóvivője. Közölte, hogy a napokban megnyíló új befogadó állomás működésének ideje a migrációs helyzet alakulásától függ majd.

“A helyzetnek megfelelően sor kerülhet új, ideiglenes intézmények megnyitására, ám jelenleg nincs napirenden újabb ideiglenes befogadó intézmény kialakítása. Ha a mostani trendek folytatódnak, a most működő befogadó intézmények egyelőre képesek lesznek kezelni a helyzetet” – mondta még el Daragó Réka.

Nagyfán először tavaly nyáron nyílt ideiglenes befogadó állomás menekülteknek. Megírtuk, hogy az algyőiek féltek a Nagyfáról szabadon ki- és bejáró menekültektől, lakossági fórumot kellett összehívni a probléma megbeszélésére, amire a rendőrséget is meghívták.

“A menekülttáborban elhelyezett migránsok nem bűnelkövetők, hanem menedékkérők. Megértéssel tanácsos tudomásul venni, hogy az idegenek ideiglenesen tartózkodnak itt, a rendőrség pedig addig is fokozottan ellenőrzi a környéket. A menekültek sokszor konfliktusba keverednek egymással, de a magyarországi lakossággal kerülik az összeütközést és a bűncselekményt. Provokálásukat tanácsos elkerülni, és a kapukat, a mozdítható értékeket érdemes zárni” – osztotta meg a lappal tapasztalatait Zélity László rendőr ezredes, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetője.

“Nagyfa ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem fogjuk korlátozni. Ennek megfelelően elhagyhatják majd az intézmény területét, ki- és belépésüket a befogadó állomás nyilvántartása fogja rögzíteni” – tájékoztatott Daragó Réka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top