Aktuális

Így támogasd itthon az éhezőket!

Magyarországon az emberek közel egyharmada éhezik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület kitalált októberre két konkrét akciót, amikkel javíthatunk egy kicsit a drámai statisztikán.

“Az egyesület programja két vonalon fut – magyarázza Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank külső kapcsolatok igazgatója. – Az éttermi vonal lényege, hogy mindenki, aki az akcióban résztvevő éttermekben az Élelmiszerbank kiemelt fogását, vagy az Élelmiszerbank menüt választja, egy bizonyos összeggel az egyesület működését támogatja.

A másik vonalon olyan önkéntesek jelentkezését várjuk, akik a baráti, ismerősi körükben megszerveznek egy adománygyűjtő jótékonysági vacsorát, sütivásárt, vagy munkahelyi ebédet. Pénzzel nem támogatunk rászoruló embereket, helyette élelmiszereket “mentünk meg” és ezt juttatjuk el a rászorulóknak a téli időszakban. Olyan élelmiszereket mentünk, amik még javában fogyaszthatók, de valami miatt (például csomagolási probléma) forgalomba már nem hozhatók.”

Fotó: elelmiszerbank.hu
Fotó: elelmiszerbank.hu

Eddig 14 étterem csatlakozott a programhoz, legtöbbjük október végéig látogatható. Összesen 50 helyszínen, illetve 30 sütni-főzni szerető önkéntes 35 egyéni esemény szervezésével támogatja az egyesület munkáját. Egyéni esemény szervezésére még a jövő hét elején várják a sütni-főzni szeretők jelentkezését. 

Az első élelmiszerbankot az Egyesült Államokban alapították 1966-ban. Jelenleg 21 országban 247 élelmiszerbank működik. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy az információgyűjtés és a nyilvánosság eszközeivel kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítse a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését. 2005 óta működik, teljes jogú tagja az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének

Számokban:

Az Élelmiszerbank eddig több mint 33 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között, több mint 13 milliárd forint összértékben. Az adományok közel 220 civil szervezeten és önkormányzaton keresztül több mint 300 000 nélkülözőhöz jutnak el.

Bővebben a programról itt olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top