Aktuális

Nekik van a legnagyobb esélyük egy jó állásra

A Profession.hu legújabb felmérése szerint továbbra is nő az álláshirdetések száma. Diplomások előnyben!

Miután mindenki visszatért a szabadságról, a vállalatok új lendülettel igyekeznek feltölteni a megüresedett pozíciókat. Tavaly őszhöz képest 49 százalékkal több a cég: közel 2000 munkaadó 19 789 darab hirdetést adott fel a harmadik negyedévben. A munkaerő-közvetítő cégek után a legtöbb álláshirdetést a Bosch-csoport adta fel. Az elmúlt negyedévben több mint háromszáz munkakörbe kerestek jelentkezőket.

A munkakeresők közül a legtöbben adminisztratív, irodai munka után néztek, második helyre került az értékesítés és a kereskedelem, a harmadik legnépszerűbb csoport pedig a pénzüggyel, számvitellel, menedzsmenttel kapcsolatos munkakörök voltak. Akik az értékesítési területen szeretnének elhelyezkedni, jó eséllyel pályázhatnak idén ősszel, mert ebben a kategóriában jelent meg a legtöbb hirdetés az elmúlt negyedévben, ez 53 százalékos növekedést jelent tavaly szeptemberhez képest. Nagyon keresettek még az IT-fejlesztők és programozók is, számukra 49 százalékkal több állást kínálnak az előző év azonos időszakához képest. A harmadik legnépszerűbb csoport a mérnököknek szóló pozícióké, itt 45 százalékos növekedés látható a hirdetések számában.

Továbbra is nehéz a helyzetük azoknak, akik részmunkaidőben szeretnének dolgozni, az új pozíciók 93 százaléka teljes munkaidőre szól. Elenyésző számú hirdetés jelent meg azok számára is, akik távmunkában otthonról szeretnének dolgozni vagy megváltozott munkaképességűek.

A tendenciák azt mutatják, hogy a felsőfokú iskolai végzettség továbbra is nagyon fontos. “Az új álláslehetőségek több mint 70 százaléka olyanoknak szól, akiknek van valamilyen felsőfokú iskolai végzettségük. A hirdetések 21 százalékában követelmény a középiskolai érettségi, és csak 8 százalék azon pozíciók aránya, ahol elegendő a szakmunkás-képesítés vagy az általános iskolai bizonyítvány” – magyarázta az álláspiac mostani helyzetét Martis István, a Profession.hu vezetője. “Budapest továbbra is nagyon népszerű, a legtöbben a fővárosba keresnek alkalmazottat és a munkavállalók is itt szeretnének elhelyezkedni” – tette hozzá.

Összességében továbbra is elmondható, hogy a mérnökök válogathatnak a leginkább, ha munkát keresnek, ezzel szemben a legtöbb jelentkező azokat a pozíciókat részesíti előnyben, ahol nem szükséges felsőfokú végzettség, ilyen például az irodai asszisztensi, titkárnői vagy irodavezetői munkakör.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top