Aktuális

Nobel-díjas tanácsok a jó házassághoz

Egy norvég házaspár is van az idei orvostudományi Nobel-díjasok között. Nemcsak a munkásságukért, hanem az köztük lévő harmóniáért is díjat érdemelnének.

Kevés eksztatikusabb pillanat lehet annál egy tudós vagy író életében, mint amikor a Svéd Akadémiáról hívják fel október elején. A norvég kutató, May-Britt Moser konkrétan sokkot kapott és órákon át sírt, amikor megtudta, hogy férjével és John O’ Keefe-fel együtt elnyerték az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Üröm az örömben: férje, Edvard Moser, akivel évtizedek óta házas- és munkatársak, és gyakorlatilag egy percet sem töltenek egymás nélkül, éppen repülőn ült, és csak órák múlva értesült az elismerésről – de egy idegentől.

Amikor Edvard megérkezett, próbálta elérni May-Brittet, de nem tudta, a telefon folyamatosan foglaltat jelzett. Abban sem volt biztos, hogy felesége egyáltalán tudja-e, hogy bekerültek a Nobel-díjas házaspárok közé. “Fantasztikus lett volna megosztani vele ezt a pillanatot” – mondta, de szomorúságra nincs okuk.

Miért pont ők?

John O´Keefe, May-Britt Moser és Edvard Moser kutatásai megoldottak egy olyan problémát, amely évszázadok óta izgatja a filozófusokat és a tudósokat: honnan tudjuk, hol vagyunk? Hogyan találjuk meg az utat egyik helyről a másikra? Megfejtették, hogyan készít térképet az agy a minket körülvevő térről, és hogyan tároljuk ezt az információt. Felfedeztek egyfajta “belső GPS-t” az agyban, amely lehetővé teszi, hogy elhelyezzük magunkat a térben, és kimutatták egy magasabb rendű kognitív (gondolkodási) funkció sejtszintű alapjait.

Nobel-díjas tanácsok a jó házassághoz

Hogyan csinálják?

A házasság eleve munka, együtt dolgozni a házastárssal még nagyobb odafigyelést igényel, és Nobel-díjat nyerni olyan nehéz, hogy az emberiség nanotöredékének sikerül csak. Nekik mégis összejött. Több pártól hallottam, hogy nekik éppen a különbségek segítenek: a különböző munka, a külön baráti kör, az eltérő érdeklődés. Persze mindenki másképp csinálja.

Amikor a Svéd Akadémia meginterjúvolta a friss díjazottakat, egymástól függetlenül szinte szóról szóra ugyanazt nyilatkozták a közös munkáról. Mindezt több évtizedes házasság után! Vagy éppen ezért? Arról beszéltek, hogy ugyanaz a víziójuk. Hogy érdekli őket, mit gondol a másik, és szeretnék megérteni. Szeretnek beszélgetni egymással, és persze másokkal. Ha egy kérdés felmerül bennük, azonnal meg tudják beszélni, nem kell 2-3 hetet várni arra, hogy találjanak egy időpontot, és ez nagyon sokat jelent. Tisztelik egymást, megbíznak egymásban, támogatják egymást. “Szerintem ez a titok” – mondta Edvard Moser. Azt nem árulták el, hogy van-e az autójukban GPS.

Van egy ősrégi igazság, hogy minden nagyszerű férfi mögött egy nagyszerű nő áll, amelyhez ma már hozzá lehet tenni azt is, hogy minden nagyszerű nő mögött egy férfi áll, aki próbálja őt visszatartani. (A kivétel erősíti a szabályt.) May-Britt nem áll Edvard mögé, és Edvard sem fogja vissza May-Brittet. Egymás mellett haladnak. Ahogy saját szívbéli GPS-ük mutatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top